Hjem Nyheter 1. november «Årets varmeste dag»

1. november «Årets varmeste dag»

I Drammen har Kirkens Bymisjon mottatt over 600 hjemmestrikkede skjerf. Når Drammens innbyggere går til jobb og skole 1.november vil de bli møtt av ansatte, frivillige og andre som sammen kler opp byens statuer, broer og mennesker med varmende oransje skjerf.

LES OGSÅ: https://byavisadrammen.no/strikker-for-et-varmere-samfunn/

– Nå oppfordrer vi alle til å bære det oransje skjerfet i tiden fremover. Noen har kanskje et skjerf liggende fra tidligere år også – finn det frem, bruk det eller gi det videre til noen som trenger det. Når du tar på deg det oransje skjerfet blir du ikke bare fysisk varm, men du viser også at du er for et varmere samfunn. Vi vil gjør Norge til et varmere samfunn, hvor færre står utenfor, sier Helen Bjørnøy, konstituert daglig leder i Kirkens Bymisjon Drammen.

For femte året på rad deles det ut oransje skjerf i Drammen. Fra noen hundre skjerf delt ut i Oslo i 2011, til tusenvis av skjerf som deles ut over hele landet. Kirkens Bymisjon kaller skjerfet for Norges varmeste skjerf, og dagen de deles ut blir Årets varmeste dag. Målet med strikkedugnaden er å spre varme – i faktisk og overført betydning.

– Vi ønsker å rette oppmerksomheten mot et varmere, rausere og mer inkluderende samfunn, i en tid som kan være ekstra tung for mange. Skjerfene er også et symbol på vårt arbeid; at alle mennesker skal erfare respekt, rettferdighet og omsorg, sier Bjørnøy.

Dugnadsånden  lever
Dugnadsånden som ligger bak de oransje skjerfene er både enorm og imponerende. De mange oransje skjerfene er et resultat av en storstilt strikkedugnad med tusenvis av mennesker over hele landet. Hvert skjerf er unikt og skapt av omtanke – et symbol på at vi står skulder til skulder. Dette gjør vi ikke bare for andre, men hverandre.

– Det er helt overveldene å se dette enormt store engasjementet rundt årets strikkedugnad! Strikkeklubber, skoleklasser, foreninger, bedrifter og arbeidspasser – for ikke å glemme flere hundre engasjerte privatpersoner som alle har strikket for et varmere samfunn. En blanding av erfarne strikkere og mange personer som har tatt frem strikketøyet for første gang på mange år – det varmer, sier Bjørnøy.

Et varmere samfunn
Årets varmeste dag markerer også starten på Kirkens Bymisjons juleaksjon, «Gled en som gruer seg til jul.» Samtidig som butikkene gradvis fylles opp med julevarer, ønsker Kirkens Bymisjon å vise sin støtte for et varmere samfunn – hvor også færre gruer seg til jul. For mange forbindes ikke bare jula med glede. Blant mennesker fra rus, – og gatemiljøene er førjulen og julehøytiden ofte en smertelig påminnelse om ensomhet, brutte familierelasjoner, fattigdom og følelsen av å «stå utenfor».

– Vi tror at færre gruer seg til jul om fellesskap og samfunnet rundt oppleves varmere og mer inkluderende. I Kirkens Bymisjon har vi et spesielt fokus på å invitere inn til måltid og fellesskap i tiden rundt julehøytiden, sier Bjørnøy.

Frokost for alle i Bykirken Strømsø
Klokken 08.00-09.30 den 1. November inviterer Kirkens Bymisjon i Drammen inn til en åpen frokost og et raust fellesskap – for alle, i Bykirken Strømsø. Her blir det servert påsmurte rundstykker, drikke og kake til alle som vil dele et måltid i fellesskap. I tillegg blir det musikk ved Julianne Bergan og slampoesi av Pål Arnold Halum.

Oransje skjerf

  • Historien om de oransje skjerfene startet i 2010, da det ble oppdaget at en hjemløs som frøs benyttet et ullplagg som hang i bybildet for å varme seg gjennom natten. Ullplagget ble hengt opp igjen hver morgen, og tatt ned da natten nærmet seg.
  • Dette var starten på Kirkens Bymisjons strikkedugnad. Fra noen hundre skjerf i Oslo sentrum i 2011, er det i år strikket rundt 15.000 oransje skjerf av strikkere i hele landet. Mange av disse deles 1. november– helt gratis – i byer over hele Norge. Skjerfene er strikket av Kirkens Bymisjons gjester, brukere og frivillige, foreninger, pårørende, engasjerte bedrifter, næringslivsledere og privatpersoner i alle aldre.
  • Det oransje skjerfet er laget av varme, gir varme, sprer varme og oppfordrer til varme. Det oransje skjerfet er til mennesker som fryser, til mennesker som vil vise sin solidaritet med mennesker som fryser og som opplever utenforskap, og til mennesker som vil vise sitt ønske om et varmt og inkluderende samfunn.