Hjem Nyheter 12 dager lenger sommer

12 dager lenger sommer

Eli Kari Gjengedal bor og jobber i Bergen, men er gift med drammenseren Tom Saxegaard. Da Byavisa snakket med Gjengedal var det Umbrella Sky i byparken som dannet kulissene til et tv-innslag. 

Over 10 grader

–Definisjonen på sommer er døgnmiddeltemperatur er over 10 grader, og denne perioden har økt med 12 grader, sier den blide værdamen.

I følge en rapport fra Meteorologisk Institutt er gjennomsnittstemperaturen 1,1 grader høyere når sommeren er på sitt varmeste. Ketil Isaksen, klimaforsker ved Meteorologisk Institutt, har sammenliknet normalperioden 1961-1990 med de siste 30 årene – 1989 -2018. Den varmeste perioden av sommeren har blitt forskjøvet til den siste halvdelen, noe klimaforskerne regner som et eksempel på hvordan klimaendringene påvirker Norge. I perioden 1961-1990 varte sommeren fra 12. mai til 20. september, mens den i de siste 30 år varer fra 6. mai til 26. september.

Menneskeskapt?

– Mange mener klimaendringene er menneskeskapt, mens andre mener det er bare tull, sier Eli Kari.

– Det som er sikkert, er at klimaendringene skjer, og at mengden Co2 vi slipper ut er høyere. Økningen i Co2 gir akselerasjon til klimaendringen, slik at de skjer fortere enn noen gang. Disse endringene startet etter den industrielle revolusjonen.

– Klimaet har alltid vært i en syklus, men fra 80-90-tallet har det vært en markant økning i Co2-utslipp og i farten på klimaendringene.

Ikke mer sol

– Klimaendringene betyr ikke nødvendigvis mer sol. Her på Vestlandet har nedbørsmengden økt med 18 prosent de siste 20 årene, sier Eli Kari.

– Drammen og Østlandet ligger mer i le for dette våte været, men er like fullt mer utsatt for ekstremvær som tørke, flom og annet ekstremvær.

Ingen repetisjon

– Det ser ikke ut til at det blir noen repetisjon på fjorårets sommer i Drammen i år. Det blir nok mer en vanlig norsk sommer, sier hun.

– Det er mulig august slår til med varmt og fint vær. August er statistisk sett tørrere enn juli.

Selv sikrer hun seg sol ved å reise en tur til Syden, og resten av ferien skal hun bruke på familie i Nordfjord.

– Det blir dessverre ikke så mye Drammen i sommer, sier Eli Kari Gjengedal.

[email protected]