Hjem Reportasje 20 år med Seniordansen

20 år med Seniordansen

Det heter at en latter forlenger livet, men det kan føyes til at det gjør dans også!

– Dansing er fysisk bra og veldig sosialt. Ny forskning viser at dans er noe av det beste du kan gjøre for kropp og sinn, sier Hanna Fuhlendorff og Lill Anna Egeland rett før de skal sette seg til bords under jubileumsfesten.

– Dans har betydning for både bevegelighet og hukommelse, for her må man jo bruke begge deler samtidig, forteller duoen fra Seniordansen.

To ganger ukentlig

De danseglade seniorene danser to ganger i uka i Bragernes menighetshus fra klokken 11 til 13. Midt i økta er det lagt inn en halv times spisepause, og den er viktig. I pausen er det nemlig kaffeservering der medbrakt matpakke fortæres, noe som gjør det hele hyggelig og sosialt. Seniordansen har også avslutningsfest hver sommer og jul med koselig samvær. Seniordans Norge er en overordnet organisasjon som utgir egne danser med egen koreografi, fra tango, vals, rumba, swing og så videre. De seinere årene har det kommet mer moderne rytmer som blant annet ovennevnte swing for å nå yngre dansere. Så da blir kanskje navnet Seniordansen litt feil?

Ønsker flere medlemmer

– For tiden er vi rundt 20 danseglade damer og én mann. Vi ønsker oss flere medlemmer av begge kjønn. Selv om alderen her er fra 70 år til 90 år, må man absolutt ikke være pensjonist for å bli med, men tidspunket passer vel ikke for de fleste som er i jobb, tror Hanna Fuhlendorff, dagens leder av Seniordansen. 

Jubileumsfeiring for Seniordansen i Roklubbens lokaler med nærmere 30 fremmøtte. Seniordansen er 20 år, og det ble feiret med deilig koldtbord, kaffe og kaker supplert med sang og dans. Foto: Tom Helgesen

Til jubileumsfesten hadde arrangørene invitert ti tidligere danseglade damer, og alle møtte opp i Roklubbens lokaler. Der ble altså kvelden feiret med deilig koldtbord, kaffe og kaker i trivelig lokaler med sang og dans «attåt».

Seniordansens «mor»

Egentlig var feiringen et dobbeltjubileum, for Seniordansens «mor» i Drammen, Berit Solbraa-Bay, fylte nemlig 90 år 25. august. 

– Ja, vi feiret dette samtidig, for Berit Solbraa-Bay startet Bragernes Seniordans 25. august 1999 på sin 70-årsdag. Tidligere hadde hun en gruppe sammen med noen andre på Victoria, men de ble så mange etter hvert at de valgte å dele seg, sier Fuhlendorff.

Den spreke 90-åringen har betydd utrolig mye for Seniordansen gjennomen en årrekke. Gruppa hennes har opptrådt på eldresentrene Drammensområdet, og hun også har undervist i sittedans, ei egen gruppe av seniordans. I tillegg har Solbraa-Bay ledet undervisningen i ti år på Senioruka på Storefjell hvor folk fra hele Buskerud har deltatt. I en kort periode hadde hun også en egen gruppe med linedans. Hun var aktiv i frivillighetssentralen i mange år, og det var der hun ble inspirert til å starte Seniordansen.

[email protected]