Hjem Nyheter 45 uten lærlingplass i Viken

45 uten lærlingplass i Viken

Hardest rammet er studenter fra reiselivsfaget.

Etter at søknadsfristen som er 1. mars for å søke læreplass var passert var det over 4.600 ungdommer som hadde søkt læreplass i Viken fylkeskommune.

Arbeide med å finne læreplass startet for mange av disse allerede når de startet på vg1 på vgs. Likevel er det sånn at de aller fleste inngår avtale om læreplass i perioden juni-september. Per 1. mai hadde 720 (16%) av årets søkere allerede inngått avtale om kontrakt.

Men da koronautbruddet kom og flere av bransjene mistet mye av inntektene sine og måtte kutte på utgiftene sine, så det vanskelig ut for studenter som ønsket seg lærlingsplass.

I Viken fylkeskommune har disse fagene vært hardest rammet med permittering av lærlinger:

  • Reiselivsfaget
  • Salgsfaget
  • Bilfag
  • Kokkefaget

– I utgangspunktet er det svært få som har mistet læreplassen sin som følge av koronautbruddet. De aller fleste lærlingene som ble rammet ble permittert for en tidsavgrenset periode og flertallet er nå tilbake i normal aktivitet, forteller Olav Fjeldheim Horne som er leder for seksjon fag- og yrkesopplæring i Viken Fylkeskommune. Olav Fjeldheim Horne som er leder for seksjon fag- og yrkesopplæring i Viken Fylkeskommune forteller at det er 45 studenter som står uten lærlingsplass til høsten. Foto: Viken fylkeskommune

Omlag 45 lærekontrakter i reiselivsfaget har blitt hevet som en følge av koronapandemien. Disse kontraktene var mellom flyselskapet Norwegian og studentene.

Viken fylkeskommune vil tilby alle disse lærlingene alternative veier mot et fagbrev i reiselivsfaget.

I første omgang ser de på mulighetene for å organisere alternativt vg3 (fagopplæring i skole) for disse lærlingene. Dette er et tilbud over 12 mnd hvor elevene tilbys en kombinasjon av praksis og teoretisk undervisning på vei mot fagprøve i reiselivsfaget.

– Så er det sånn at en del av lærlingene er voksne og har lange kontrakter. Kombinert med de endringene som samfunnet har hatt etter at koronapandemien oppstod så er det nok også noen som vurderer alternative yrkesvalg. Lærlingene har selv fått muligheten til å velge hvorvidt de ønsker å takke ja til tilbud fra Viken eller om de velger alternative utdanning og yrkesveier videre, sier han.

Fylkeskommune vil få en ny status på permitterte lærlinger i midten av august. Disse tallene er kontinuerlig rapportert inn til Utdanningsdirektoratet.

[email protected]