Hjem Nyheter Går 4xBirken for et godt formål

Går 4xBirken for et godt formål

Haugnæss har gått Nordenskioldsloppet i Sverige på 220 kilometer på ski, har syklet 700 kilometer på et par dager under et ritt i Finnmark og i januar fullførte mjøndølingen FatViking 150 på Geilo. 150 kilometer ble gjennomført på snaue 13 timer med en fatbike. Lange og tøffe anstrengelser er med andre ord noe trebarnsfaren liker. Denne gangen kombineres dette med å samle inn penger til Ida Eides Minnefond.

Ideen under Fredagsbirken

– Hvordan fikk du den ville ideen om å gå det 54 kilometer lange Birkebeinerrennet fire ganger på et døgn? 

– Ideen fikk jeg i fjor vinter da jeg gikk Fredagsbirken med faren min på 76 år. For med pappa gikk det til tider så sakte, og jeg tenkte flere ganger at dette her kan jeg gjøre helt til jeg skal starte igjen i morgen, lørdag. Og med rask hoderegning rundt tidsbruk, næring, høydemeter, føreforhold og så videre kom ideen om 4xBirken innen 24 timer, forteller Haugnæss som jobber som miljøterapeut i det daglige.

Hagatjernsbakkene 35 ganger

Sist høst sykla 42-åringen opp de beryktede Hagatjernsbakkene i Mjøndalen 35 ganger etter hverandre på 14 timer, en såkalt Everesting (like mange høydemetre som høyden på Mount Everest). Normalt burde derfor en laaang skitur på 216 kilometer også gå greit. Men lite er normalt denne vinteren. – Denne skisesongen har det blitt lite med skitrening, og jeg blir litt stressa når jeg tenker på det. Treningsmessig er jeg langt bak der jeg hadde tenkt å være på denne tiden, forteller han noe bekymret. 

Mest fatbike 

– Første del av vinteren brukte jeg det meste av treningstiden på fatbike, for å være best mulig rustet til ekstremrittet FatViking150 i midten av januar. Jeg fikk likevel til noen økter på ski og noen økter på stakemaskin i desember og januar. Så skulle jeg kun ha fokus på ski etter dette rittet, men to uker med sykdom og ellers en helt håpløs vinter for oss skiglade har gjort at jeg i skivende stund er bekymret for egen form opp mot 4xBirken. Jeg satser på at grunnformen er god nok og at jeg får mange mil og timer på ski den neste måneden, sier sprekingen fra Mjøndalen og smiler. 

«Treningsleir»

– Ja, hvor har du lagt treningsturene dine på ski i en slik skral vinter? 

– Jeg har fått meg noen mil på MIF-hytta, og så har det blitt noen dager med ski på Sjusjøen og Norefjell.  Jeg planlegger videre noen skidager på Veggli, og så reiser jeg «hjem» til Trysil hele vinterferien for å sanke mil på ski, sier den opprinnelige tryslingen som nå har snart 20 års fartstid i Mjøndalen. 

Mange avlysninger 

Flere av turrennene som Haugnæss skulle ha gått i vinter har blitt avlyst eller utsatt. Blant annet Pendlerrennet fra Gjøvik til Oslo på 135 kilometer som han skulle gått sist helg som en del av forberedelsene. 

Nå blir det Vasaloppet i stedet. – Men for å prøve noe nytt der også, så tenkte jeg å starte sist og ta det som en tur. Siden «formen» tilsier at jeg skal gå langt og langsomt. Kanskje jeg kunne lage en greie opp mot innsamlingen der også. 1 kr pr. plass jeg klarer å avansere for eksempel, sier han og tenker litt høyt. 

Start fredag før Birken

– Når skal du gjennomføre 4xBirken? 

– I samarbeid med Birken-arrangørene, så starter jeg på fredag før selve rennet. For noe enklere logistikk vil jeg gå fram og tilbake to ganger med start på Lillehammer på fredag. Planen er da å gå den siste gangen sammen med den ordinære Birken på lørdag 21. mars. Målet er å fullføre innen 24 timer og at jeg skal kose meg på veien. Det jeg gruer meg mest til er vending Lillehammer for andre gang ca kl 02 på natta. Bakkene opp til Sjusjøen der tror jeg blir litt seige. Samtidig vet jeg dette blir en skikkelig mental test, bare halvveis, sliten, motbakke og så videre. Her må det jobbes med hodet, men det er noe jeg gleder meg til igjen da, sier tøffingen. 

Han gikk verdens lengste skirenn, Nordenskioldsloppet, i fjor på rett i underkant av 16 timer. Det er 220 kilometer, men der var det en langt snillere og flatere løype enn hva Birken kan tilby. Drømmen til Haugnæss er å ha igjen nok tid og energi til å kunne kose seg på lørdag, å ta en del av Birkenfesten, snakke med folk og nyte en lang skitur. 

Godt formål

Flere syntes ideen til Jan Kristian Haugnæss var en gal og artig greie, som igjen har ført til at han vil forsøke å samle inn penger til Ida Eides Minnefond. Innsamlingen startet 4. januar og avsluttes 28. mars. 

– I dialog med Nils Ingar Aadne fant jeg ut at dette minnefondet traff godt med fokus på hjerte i topp- og breddeidrett. Der jeg representerer breddeidretten i et topp- og breddearrangement som Birken. Som aktiv mosjonist gir det ekstra mening og motivasjon å samle inn penger til formålet som dette minnefondet har. Tanken er at jeg selger antall kilometer jeg skal gå på ski dette døgnet. For eksempel 1, 3, 5 eller 10 kroner pr. kilometer. Gjennomfører jeg ikke, betales penger tilbake om det er ønskelig. Alle pengene som eventuelt kommer inn, overføres direkte til Ida Eides Minnefond den 28. mars.

-Jeg har opprettet en egen vipps tilknyttet dette prosjektet med Vippsnr #587738. Det har fram til nå kommet inn ca 15 000 kroner. Ellers har jeg også en Facebookside som heter 4xBirken24 og en instagramkonto folk kan følge meg på, sier milslukeren optimistisk. 

Mer info om Ida Eides minnefond: https://idaeidesminnefond.no/om-fondet 

[email protected]