Hjem Nyheter 84-åring bosatt i Drammen debuterer i Paris

84-åring bosatt i Drammen debuterer i Paris

Oddmund Raudberget er en av ti norske kunstnere som er plukket ut til å stille ut sine kunstverk i Salon de Beaux i Carrosuel de Louvre fra 8. til 11. desember. En utstilling som henger høyt hos den anerkjente billedhuggeren og maleren som er født og oppvokst på Rissa i Trøndelag og bosatt i Drammen.

Første gang

Raudberget har hatt flere store utstillinger som billedhugger og kunstmaler, men i Paris er han førstereisegutt. Når muligheten meldte seg er han takknemmelig for at det er et galleri med en lang og sterk historie som han debuterer i, som 84 åring.

–Jeg er blitt fortalt at galleriet er en del av et gammelt kjøpesenter. Jeg setter utrolig stor pris på at den franske billedhuggeren August Rodin og kunstmalervennen Pierre Puvis De Chavamnes startet Salon de Beaux i Carrosuel de Louvre for 150 år siden. Det er ærefult å få stille ut i samme galleri som disse to bygget opp. De Chavamnes var forøvrig en fantastisk kunstmaler, smiler Oddmund Raudberget.  

Det er for øvrig første gang Oddmund Raudberget ikke er fysisk til stede under åpningen av en utstilling. En utstillingen som varer i fire dager.

–Det er dessverre den samme helgen som broren min fyller 90 år. Derfor prioriterer jeg å reise til Trøndelag for å feire ham fremfor å være tilstede i Paris.

Ansatte ved den norske ambassaden vil være tilstede for å kaste glans under åpningen.

Modellene står på rekke og rad på langveggen i ateliet og minner Oddmund Raudberget på alle skulpturene han har laget i årene som billedhugger. Foto: Marianne M. Jonassen

Bysten

Raudberget har denne gang laget en byste av Harald Kolderup. Kolderup – som selv har gått i lære hos Odd Nedrum – er også en av de ti norske kunsterne som stiller ut i Paris.

–Han er også en god venn av meg. Kolderup stiller ut fire selvportretter, forteller Rauberget.

Malepalett og pensel er to av detaljene han har fått laget på bysten av Kolderup.

I atelieret står modellene – som i dag har blitt til statuer – på rekke og rad. Det er også på den tjukkeste delen av Vålerenga i Oslo at statuen av Strømsgodsets Steinar Pettersen ble laget.

–Jeg hadde ikke plass til å modellere i atelieret som jeg leide i Drammen på den tiden, røper Raudberget.

Glede og medisin

Etter at Oddmund Raudberget og hans læring, Gio Trentadue avsluttet sitt samarbeid, har mesteren valgt å gå tilbake til der han startet sin kunsteriske karriere – billedhugging.

–Jeg tegner og modellerer ikke lenger. Etter at jeg også sluttet å undervise, har Frode Lillesund overtatt stafettpinnen. Han er en meget dyktig skulptør og er også en av utstillerne i Paris, forteller Raudberget.

–Å male tar for lang tid og jeg har fortsatt mye ugjort. Vi har en lang vinter foran oss og hvilke prosjekter jeg har på gang er hemmelig, sier han.

Ukependler 

I atelieret på Vålerenga sover og jobber Raudberget i uka. Helgene tilbringer han hjemme i Drammen sammen med samboeren Tone. På spørsmål på hva som er oppskriften til at han fortsatt har et høyt arbeidstempo, er svaret gleden av å skape og å ta vare på helsa.

–Når du er så gammel som meg da trenger du et annet kosthold. Derfor har jeg kuttet ned på karbohydrater og spiser grønt og drikker rødt, forteller Raudberget.

I det han betegner som sitt eget hi – atelieret i den ombygde smia i bakgården til sønnen på Vålerenga – holdes skapergleden i live, sommer som vinter.

–I hagen har jeg vinplanter, blomster og urter. På sommeren synes jeg det er deilig å sitte ute og tegne eller gå turer til Kværnerbyen eller Svartdalen ved Alnaelva. Og om vinteren jobber jeg med skulpturene mine, forteller Raudberget.

[email protected]