Hjem Nyheter 93 år og «still going strong»

93 år og «still going strong»

Finn Wang (93) har med seg klubbkameratene Gudtorm Heldal (85), Bjarne Stabæk (76), Vidar Karlberg (84) og Elling Frøvoll (80 på trening denne tirsdagskvelden. Alder og sykdom setter imidlertid sine spor, så noen av karene trekker raskt tilbake til Drafnhuset for å gjøre i stand til sosialt samvær når de andre er ferdige med treningsøkta om en drøy times tid. Med en snittalder på 84 år så kan man ikke påstå at skigruppa i Drafn er ung og lovende lenger, men de som er der, koser seg sammen.

Mimrer om minner

– På en heldig kveld er vi seks-sju stykker, sier Finn.

– I dag er det ikke så verst frammøte, for det er heldigvis flere enn meg som hygger seg med sosialt samvær med gamle skivenner. De sprekeste, som’n Elling, går over til Konnerud, og noen nøyer seg med Blektjern. Så blir det ei badstue etterpå og kanskje en liten øl. Vi lever på minnene og mimrer med de andre, sier Finn og smiler. 

Blant annet tenker de tilbake på 1960- og 1970-tallet da det var et veldig aktivt miljø i Drafn. Et miljø som fikk fram mange gode skiløpere etter hvert.

Tom Helgesen

Startet da andre slutta

– Men hva er hemmeligheten med å være i så god form som 93-åring? 

– Nevøen min synes ikke det er så rart. Han sier jo at jeg begynte å trene og konkurrere når de andre slutta. Det starta vel egentlig da sønnen min begynte med aktivt langrenn i Drafn på 1970-tallet, og da nærmet jeg meg 50 år (født i 1926). Sammen med en del andre foreldre begynte vi å trene og etter hvert konkurrere i turlangrenn, forteller han. Deretter ble det turrenn i rundt 40 år med lokale klassikere som Drafns eget arrangement, Hauern, Montebellorennet, Røysjøløpet, Ulveløpet og Vestergyllen. Drafnløperen har også raska med seg 18 merker på 20 starter i Birkebeinerrennet og har fått brynt seg på både 9-mila og 7-mila. Nå er det nok slutt med skigåinga på snø, og den siste konkurransen var som 79-åring. 

Tilbake fra skader

– Det har blitt noen skader opp gjennom årene også? 

– Ja, sånt skjer for en aktiv herremann i godt voksen alder. En gang ble jeg nedkjørt av en hund i bånd på skitrening inne på Strømsåsen. Det endte med punkterte lunger og ribbeinsbrudd. Jeg husker fremdeles hvor flott det var å se snøskuteren fra Røde Kors komme kjørende for å hente meg. Langs snødekte graner kom den dansende mot meg med blinkende blålys. Et vakkert syn, forteller 93-åringen, like positiv som alltid. 

Tom Helgesen

På den andre siden av dalen, inne i Kamstrupløypa i Drammensmarka, gikk det omtent like dårlig for noen år tilbake. Finn var nestoren på skitur, og fire generasjoner Wang var på drømmetur sammen. – Da var jeg uheldig gitt. Falt og fikk ankelbrudd. Det resulterte i at jeg havna i pulken på vei til Drammen sykehus, mens oldebarnet måtte opp på skuldrene til barnebarnet. Litt av en historie, sier skiveteranen og kan humre av det i dag. 

I mange år var han banksjef i Buskerudbanken i Mjøndalen, så det har også blitt adskillige turer i Eiker med ei turgruppe som er utgått fra Mjøndalen Rotary. Ja, og så har han vært med 15 ganger i Ti på topp i Eiker.

På åpningen av Bybrua

Med et langt liv bak seg, så husker Finn Wang mange historiske hendelser også. Bybrua er jo aktuell om dagen, og her var han med på åpningen i 1936. 

– Jeg husker vi marsjerte med klassen over Bybrua under åpningen i 1936. Da var jeg ti år, og der sto statsminister Nygaardsvold med svær flosshatt og greier. Egentlig litt rart at denne brua må byttes ut nå. Jeg er jo ti år eldre, og jeg holder jo ennå, sier han med flir og setter kursen oppover bakkene mot Blektjern.

[email protected]