Hjem Nyheter Årets Rosa sløyfe-løp blir virtuelt

Årets Rosa sløyfe-løp blir virtuelt

Hver oktober inviteres nordmenn til å vise sin solidaritet med brystkreftrammede og støtte viktig forskning ved å delta i Rosa sløyfe-løpet. På grunn av koronapandemien blir årets løp virtuelt. Det vil si at du får startnummer og medalje i posten, løper der du bor og registrerer resultatet ditt selv på internett. 

– Årets Rosa sløyfe-løp blir selvfølgelig annerledes når vi ikke kan løpe side om side som en stor rosa bølge, men samtidig åpner det opp for nye muligheter, forteller Trine Hveem, som er distriktssjef i Kreftforeningen.

– Rosa sløyfe-løpet har tidligere bare vært arrangert i byer, men når det nå blir virtuelt, kan folk løpe der de vil. Det gjør at også menn og kvinner på mindre steder i landet kan være med i fellesskapet.  

Pengene går til forskning

Dette er femte året Kreftforeningen og Brystkreftforeningen arrangerer løpet som en del av den internasjonale folkebevegelsen Rosa sløyfe, og i fjor deltok 12 000 nordmenn i ti ulike byer i landet. I løpet av disse årene har løpet samlet inn seks millioner kroner til brystkreftsaken. 

– Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner, og selv om 9 av 10 overlever, trengs det mer forskning. I år samler vi inn penger til forskning på persontilpasset behandling. Mange kvinner får smertefulle senskader etter kreftbehandling som kunne vært unngått dersom behandlingen var mer tilpasset den enkelte, forteller leder for Brystkreftforeningen i Drammen, Ana Maria Bing (bildet under).

Alene, men sammen 

Rosa sløyfe-løpet utvider i år til å vare en hel uke, fra søndag 4. oktober til 11. oktober. Du velger selv når du vil starte og hvor løypa går. 

– Vi håper folk deler bilder i sosiale medier og at vi på den måten klarer å skape et digitalt fellesskap i denne spesielle tiden. Kreft tar ikke pause. De som rammes trenger vår støtte mer enn noen gang. Vi løper hver for oss, men sammen mot brystkreft, avslutter distriktssjefen i Kreftforeningen. 

[email protected]

 

Fakta: Rosa sløyfe-aksjonen

Rosa sløyfe er en internasjonal folkebevegelse som markeres over hele verden i oktober hvert år. Målet med aksjonen er å vise solidaritet med de som rammes, øke kunnskapen om brystkreft og å gi støtte til brystkreftforskning.

Det er Brystkreftforeningen og Kreftforeningen som sammen arrangerer Rosa sløyfe-aksjonen i Norge. Siden oppstarten i 1999 har nordmenn bidratt med over 280 millioner kroner til brystkreftsaken. 

Årets tema for aksjonen er persontilpasset behandling. Selv om to personer har lik diagnose, kan de trenge ulik behandling fordi kreftsvulstene er ulike. Mer forskning gjør at vi på forhånd kan forutsi hva som vil hjelpe den enkelte pasient. Da kan flere overleve og færre få senskader av behandlingen. 

 
Fakta: Brystkreft

Brystkreft er den hyppigste kreftformen hos kvinner i Norge med rundt 3500 nye tilfeller hvert år. Ni kvinner får diagnosen hver dag. 

Det er i dag nesten dobbelt så mange som får brystkreft enn det var for rundt 60 år siden. Det finnes ingen klar årsak til hvorfor stadig flere kvinner får brystkreft, men mye tyder på at det er et samspill mellom arv, hormoner og livsstil. Noen tilfeller kan trolig forebygges ved lavere alkoholforbruk, omlegging av kosthold og økt fysisk aktivitet. 

Heldigvis er det også flere som overlever. 9 av 10 kvinner som rammes er i live fem år etter diagnosen. Denne positive utviklingen ser vi mye takket være viktig forskning som har ført til bedre behandling og at vi oppdager kreften tidligere.