Hjem Nyheter Advarer hundeeiere: – Se opp for huggorm

Advarer hundeeiere: – Se opp for huggorm

FOTO: Colourbox-Tryg Forsikring.jpg

Etter en lang vinter og vår har den økte temperaturen i det siste vekket huggormen etter vinterdvalen. Flere steder i Sør-Norge er det meldt om observasjoner av slanger i vårsola. Det er dårlig nytt for våryre hunder.

– Huggormbitt må alltid sees på som et akutt tilfelle som krever veterinærbehandling så raskt som mulig, men det er veldig varierende hvor syke hundene blir. Vi mistet for eksempel to hunder for få år siden til tross for intensiv behandling inkludert motgift. Dette var store, og i utgangspunktet, friske hunder som vi forventet skulle bli friske av behandlingen, sier Tor Kvinge, veterinær og daglig leder ved AniCura Dyresykehus i Bergen, tilknyttet Tryg Forsikring.

Hevelser og sterke smerter

Det er ikke alltid lett å få med seg hva hunden er borte i ute i naturen, da er det greit å vite hvilke symptomer man må se etter.

– Et tydelig tegn kan være at hunden din hyler til ute i skogen. Et huggormbitt kan vises i huden som to små hull eller prikker ved siden av hverandre. Om det var gift i bittet oppstår en kraftig og ofte blodrød hevelse rundt bittet som kan spre seg langs kroppsdelen som ble rammet, forklarer Kvinge.

Andre symptomer kan være akutt halting og smerte.

– Etter et alvorlig huggormbitt oppstår en kraftig, øm hevelse som øker i størrelse time for time, og sterk smerte følger inntil et par dager etter bittet. Normalt blir hunden trøtt innen en time etter bittet. Det er ytterst sjelden at det oppstår hevelser i hundens luftrør med pusteproblemer som følge. Giften kan forårsake skader på blodkar, blodtrykksfall, svimmelhet, sløvhet, forstyrrelser i hjerte- og karsystemet og bevisstløshet. Hunden kan også gå i sjokk, sier den erfarne veterinæren.

Få hunden til å slappe av

Det er lett å få panikk dersom en oppdager at hunden er bitt av en huggorm, men for hundeeieren gjelder det å beholde roen og samtidig forsøke å roe ned hunden.

– Før du kommer deg til veterinær bør hunden holdes i ro, og hvile ettersom spredningen av giften påskyndes ved muskulær aktivitet. En liten hund kan bæres fra stedet, og om det er mulig bør heller ikke en stor hund gå mye. Bittet skal ikke suges på eller kjøles ned, og man skal ikke forsøke å stanse blodsirkulasjonen fra bittstedet med forbindelser, sier Kvinge.

Se opp for huggorm nå

Etter vinteren og med varmere vær pleier ofte huggorm å komme frem og ligge i åpningen av hiet sitt. Det betyr samtidig at folk og hunder på tur bør være ekstra på vakt.

– Huggorm er like glad i sol og varme som deg, og er man ute og lufter hunden bør man se seg ekstra godt om etter huggorm nå. Vi har allerede fått skademeldinger der hunder har blitt utsatt for huggormbitt, men de har kommet seg etter veterinærbehandling. Spesielt skader på hund kan i verste fall bli dyrt å behandle, og da vil en egen hundeforsikring være god å ha, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Ved nyttår var over 300.000 kjæledyr forsikret her i landet, viser tall fra Finans Norge.