Hjem Nyheter Pass deg for koronasvindel

Pass deg for koronasvindel

Svindlere vet å utnytte usikre situasjoner, og de har allerede forsøkt seg på nordmenn som er pålagt hjemmekontor.

– De øyner en mulighet nå som du ikke deler kontor med sjefen, sier daglig leder Kai Roer i CLTRe.

Ba om penger

Fredag fikk rundt 20 ansatte i Oslo Konserthus og datterselskapet Røverstaden en e-post signert administrerende direktør Jørgen Roll. I meldingen sto det at sjefen for kulturinstitusjonen ba om rask hjelp til en pengeoverføring på 2000 kroner.

Denne meldingen var selvfølgelig falsk. Og var et svindelforsøk på å lokke til seg penger fra ansatte.

Oslo Konserthus har etablert gode rutiner mot slike henvendelser.

– Vi har vært utsatt for lignende forsøk før, og er derfor på alerten. Hos oss skal vi ikke bruke e-post til å be om verken pengeoverføringer eller innkjøp. Organisasjonen vår er såpass liten at vi klarerer den slags muntlig, før vi til slutt tar det skriftlig for dokumentasjonens skyld, forklarer Jørgen Roll.

Utnytter sårbar situasjon

Som følge av koronautbruddet sitter flere nordmenn nå på hjemmekontor. For mange er det første gang de utfører jobben sin et annet sted enn på arbeidsplassen

– 2000 kroner er ikke et stort beløp, men en sum det er fort gjort å legge ut. Selv små beløp blir til store summer hvis svindlerne lykkes med å lure mange, sier Roer. Han ber alle være oppmerksomme på koronarelaterte beskjeder fra sjefen.

– Det kan fort være lureri. Hvis en regnskapssjef får beskjed om at det må overføres penger knyttet til krisetiltak mot koronautbruddet, må alarmklokkene ringe, sier Roer.

[email protected]