Hjem Nyheter Alf har svingt saksa i 60 år

Alf har svingt saksa i 60 år

I sine 60 år som frisør har Alf Andersen aldri vært inne på tanken om å bytte yrke. Det er han altfor glad i kundene sine til å gjøre. Han har heller ikke vært plaget av belastningsskader som ofte følger med arbeidet. 

– Nei, jobben er en så stor del av meg at jeg anser kundene mine som en god familie nummer to. I tillegg slapper jeg så godt av når jeg friserer at jeg ikke har plager i skuldre, nakke eller rygg, forteller Alf Andersen. 

Begynte med hårvask

Med en mor som drev egen frisørsalong på Åssiden vokste interessen for frisørfaget gradvis i oppveksten.

– Fra jeg var omtrent 13 år hjalp jeg til med hårvask og forefallende arbeid i salongen. Så jeg pleier å si at det er mutterens fortjeneste at jeg fortsatt jobber som frisør, smiler Alf Andersen takknemlig.

I hans egen salong, Salong Alf Andersen i Nedre Storgate, jobber den ferske 75-åringen fortsatt full tid. En jobb som innebærer mer enn klipp, farge og forming av hår for dobbelt jubilanten.

Alf Andersen begynte i lære som 15-åring hos Arvid Jørgensen i Drammen, etter å ha fullført folkeskolen og handelsskolen.

– Arvid var teknisk god i sitt fag og det jeg lærte av han har jeg hatt glede av i mange år, forteller han.

Det er ikke bare saksa som har vært en trofast følgesvenn i disse årene. –Jeg har en kunde som fortsatt går hos meg så å si hver fredag. Og det setter jeg utrolig stor pris på. For jeg er veldig glade i alle kundene mine.

Show og kurs 

I 1973 kjøpte Alf Andersen seg inn i salongen til Harald Næslund i Amtmann Blomsgate, og ble medeier. Omlag 10 år senere skiftet salongen navn til Salong Alf Andersen. Og i 1998 flyttet virksomheten til Nedre Storgate.

Fra 1970-tallet og til godt opp på 1990-tallet var Alf Andersen kjent for sine hårshow lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Eier av Lobben Frisør og verdensmester i dagligfrisyre, Erik Lobben og Andersen trakk fulle hus da de holdt sine hårshow i Drammens Teater. Og da Andersen hadde show i Konserthuset i Oslo sammen med to frisørkolleger var ingen av de 1.200 setene ledige. 

Show og kurs utenfor landegrensen var også populære. Det ble nemlig raskt kjent at Alf Andersen var den første norske frisøren som var på kurs hos Vidal Sassoon i London, en mann som ble ansett som en guru innen sitt fag på 1980-tallet. 

– Ting skjedde raskt og plutselig var jeg en av de norske frisørene som lå i forkant med min klippeteknikk i Europa, sier Andersen og forteller om kursvirksomhet i Norge, Sverige og Finland. Og oppvisninger i Tyskland.

Winners 

– Det var en morsom tid. Samtidig som jeg følte på ansvaret om å få frisyre-ideene ut blant de norske frisørene også.

I tillegg til Norgesmesterskap, Europamesterskap og Verdensmesterskap, samt egen frisørskole i Bygdøy allé, har den meriterte drammensfrisøren også hatt æren av å frisere modeller under Moteuka i Paris i 1997. Og bronsefrisyren hans fra VM i Las Vegas har stått på trykk i det amerikanske magasinet People.

– Carl Lewis var avbildet på forsiden og konen min, Anne-Lise, i magasinets midtside under overskriften «Winners», minnes han.

Det er en tid for alt, mener Alf Andersen som de siste årene har valgt å ikke delta på konkurranser eller holde hårshow. 

– Det er tidkrevende å øve til konkurranser, sier han og forteller at han brukte musikken til Pink Floyd for å finne sin rytme, både før og under mesterskap.

– På en rytme visste jeg at jeg måtte være ferdig med å klippe, og en annen at jeg måtte begynne å føne og så videre.

På begynnelsen 1980-tallet samarbeidet Alf Andersen med Pascal, den faste sminkøren til den italienske skuespilleren, Sophia Loren.

– Pascal er en utrolig dyktig mann innenfor sitt fagfelt. Og det var utrolig moro å lage frisyrer til arbeidet hans, roser Andersen. 

Foto: Marianne Jonassen

Dyrekjær 

Reidun Rotefoss har vært kollega med Alf Andersen siden 1974. Og hun beskriver Alf som en varm person som ser kundene med en gang de kommer inn døra til salongen.
– Det oppstår en smitteeffekt når du ser mennesket i form av at de føler seg sett og akseptert, forklarer Andersen.

Dyr har også en spesiell plass i hjertet til drammensfrisøren. 

– Når du kommer innpå dyr så lærer du å se reaksjonene, og motta reaksjoner. Og på den måten vil du få et forhold som er helt spesielt, sier han og forteller en historie om den drektige hoppa til familien.

– Jeg klappet og koset med henne, og gikk et skritt frem. Plutselig presset hun seg mot meg slik at hånden min streifet magen hennes og jeg kjente spark fra fosteret. Det varme og stolte blikket hun sendte meg da, kommer jeg aldri til å glemme, forteller han med stolthet i stemmen.

En annerledes sommer

Sommeren 2019 ble litt annerledes enn det Alf Andersen hadde planlagt. Et stygt fall førte til at han pådro seg to kraniebrudd. Kun en ren tilfeldighet gjorde at han det ikke oppsto hjerneblødning som følge av bruddskaden. Da han var på ferie i Spania ble han akuttinnlagt på sykehus med påvist hjerteinfarkt. 

– Det som holdt meg oppe da det sto på som verst er kjærligheten til jobben og menneskene som jeg setter pris på. Det har vært en begivenhetsrik sommer på mange måter, bekrefter Alf Andersen.

Selv om han har passert 75 år har Alf Andersen ikke noen planer om å pensjonere seg.
– Jeg fleiper med at jeg kommer til å fortsette selv om jeg kommer trillende med rullatoren min, avslutter Andersen.

[email protected]