Hjem Sport Andreas har gull i blikket

Andreas har gull i blikket

Etter at Svelvik-gutten deltok i sitt første Paralympics i september 2016, tatoverte han de olympiske ringene på høyre overarm. Fire måneder etter bronsemedaljen i Rio mottok Bjørnstad prisen som beste mannlige funksjonshemmede utøver under Idrettsgallaen på Hamar. Heder og ære til tross. Den unge svømmeren i Drammen svømmeklubb hviler ikke på lauvbærene. Ei heller da han vant over MIF-spiller Mads Hansen under en uoffisell svømmekonkurranse mellom de to på Drammensbadet sist uke.  

–Han gruset meg, sier Hansen, og forteller at han ikke kommer til å stille opp i flere svømmekonkurranser hvor Bjørnstad deltar – i redsel for å bli slått igjen.

Målbevisst humørspreder

Et halvt år før han valgte seg svømming som idrettsgren, hadde Bjørnstad allerede bestemt seg for at han skulle delta i Paralympics 2016. Da var han åtte år gammel. På ungdomsskolen gikk han ”all in” på å bli best mulig. Hver dag før skolestart pendlet han til Drammensbadet for å gjennomføre den første treningsøkta. Og mens klassekameratene spiste middag, var han godt i gang med den andre treningsøkta for dagen. Etter at han begynte ved toppidrettslinja ved Drammen videregående skole har fått mer tid og ro til å restituere seg mellom treningsøktene, selv om han fortsatt er pendler. Det har gitt mindre sykdom og skadeavbrekk. I et rom i andre etasje med vindu mot bassenget på Drammensbadet, bevilger han seg noen minutter på øyet på gulvet. For skoledagene er lange, med avreise klokken halv seks hjemme i Svelvik – og hjemkomst ved nitiden på kvelden.

Andreas Bjørnstad har en indre drivkraft, og er født positiv med et smittende godt humør.

–Jeg vet ikke hva det er, men jeg er alltid fornøyd. Det hjelper meg de dagene jeg er lei av å svømme og å betrakte de hvite flisene i bunnen av bassenget, smiler han.

Flere øyne

At han har flere svømmetrenere i Drammen svømmeklubb, samt en svømmetrener på toppidrettslinja i tillegg til landslagstreneren, anser Bjørnstad som positivt.

–Med flere øyne flere innspill, bidrar det til at jeg henter inn de nødvendige tiendedelene for å vinne, forteller Drammenssvømmeren.

For tiden terpes det på start og vendinger.

Bare starten

I flere år har Sara Louise Rung tronet alene på toppen på det norske svømmelandslaget for funksjonshemmede, men da Andreas Bjørnstad fosset inn til bronsemedalje i Rio kjente han på den gode mestringsfølelse det ga. Rung har fått sin likemann. Nå lover han at tredjeplassen kun var startskuddet på hva som kan ventes av idrettsprestasjoner i årene som kommer.

–Målet er gull på 400 meter fri og 100 meter bryst under svømme-VM i Budapest – og gull i Paralympics i Tokyo 2020. I Tokyo er målet flere medaljer enn et gull, forteller Bjørnstad.

Mens avgangselever ved Drammen videregående feirer russetiden i mai, finpusser Andreas Bjørnstad deltajer og formtopp på treningsleier med landslaget i Sierra Nevada i USA.

–Jeg reiser 30. april, og er ikke tilbake før 20. mai. Derfor kommer jeg verken til å feire eller ha på meg russedress, forteller han.

Når skoleklokka ringer inn for siste gang før sommerferien har Bjørnstad bestemt seg for å ta et friår.

–Da blir det et år med bare svømming, sier Bjørnstad og forteller at han ikke har staket ut studieretningen etter friåret.

–Jeg har lyst til å jobbe med noe som har med trening å gjøre, så jeg vurderer å bli trener eller fysioteraopeut.

[email protected]