Hjem Nyheter Arne Nævra – ikke se mot høyre nå, se mot venstre

Arne Nævra – ikke se mot høyre nå, se mot venstre

Arbeidernes dag ble feiret litt annerledes en det vi er vant med. Taler og  kransenedleggelser ble filmet på forhånd og lagt ut på sosiale medier.

Fungerende leder i LO Drammen og omegn, Petter Dreier sier at det blir en veldig annerledes og rar markering, men samtidig er det utrolig viktig at de bidrar til denne fellesdugnaden nå.

God samarbeid

Nævra begynte talen med å sette fokus på den spesielle tiden vi er i nå.

– Vi er vitne til en historisk begivenhet. Det er en begivenhet for historiebøkene, sier Nævra.

Han forteller videre at han selv har vært med på flytte milliarder på så kort tid.

– Det har skjedd noe annet også mener han. Opposisjon og posisjon, altså regjering og opposisjon. De er ikke helt i krig akkurat nå, sier han.

Når det er kriser så er det sånn at det samler folk og for regjeringen har det vært viktig å få med hele Stortinget hele veien.

– Det forteller oss ganske mye, at vi mennesker ønsker å samarbeidet og at vi samarbeider bedre enn før i slike situasjoner, sier han.

Fattige sliter mest

Det er noen samfunn som klarer dette lettere enn andre.  Det er også noen samfunnstyper som gjør det lettere å samarbeide enn andre.

– En sånn samfunn er basert på noen stikkord, og dere kommer sikkert til å kjenne igjen noen av dem. De er rettferdighet, solidaritet, frivillighet og idealisme, sier han og fortsetter:

Tror dere ærlig talt at høyreorienterte og liberalistiske samfunn der penger rår, der det er stor forskjell på fattig og rik, tror dere det er de som er best rusta? Nei det er et samfunn med godt utbygde velferdsordninger, godt offentlig helsevesen, der vanlig folk har vært med å bygge opp samfunnet, som er best rusta.

Dette er han overbevist om. Ifølge Nævra har den nordiske sosialdemokratiske modellen klart dette.

– The self made man, den med feiteste lommebok, er nok ikke best rusta. VI kan bare se på USA at folk sliter, de har ikke privat helseforsikring. De fattigste der nå har det vanskeligst, sier han.

Kampen om fulle stillinger

Han setter fokus på alle de som har blitt definert som har samfunnkritiske oppgaver.

Ikke glem at før dette har de også kjempet andre kamper. Riktig nok av en annen karakter.

Kampen om fulle stillinger og levelige turnuser.

Alle har fått med seg mange historier der helsearbeider har gått og samlet vakter, slik andre samler frimerker for å bygge opp en hel stilling. Slik har de gjort i årevis.

– Hva slags respekt er det for folk? Spør han.

– Jeg tror at på sånne tider her så skal vi tenke på folk som står i første rekke og høre på hva slags kamper de har stått i tidligere, svarer han.

Han ber alle om å ikke glemme de som jobber i transport,  de han jobber med som medlem i Transport- og kommunikasjonkomiteen i Stortinget.

– Se på taxisjåfører som har fått fullstendig tørke i markedet sitt. De har ingenting å gjøre. Det er vanlige mennesker, som nå er veldig hardt ute å kjøre, sier han.

 Her ser du Arne Nævra (SV) holdet tale under årets 1.mai feiring. Foto: Screenshot/ LO Drammen og omegn

Det er ikke tvil om at vi opplever den største økonomiske krisen landet har gått gjennom. 300.000 har ikke en jobb å gå til.

– Hva har den krisen lært oss? Vi har lært en ting, uansett samfunn så er vi sårbare. Det hjelper å ha velstand, god økonomi og et samfunn som er organisert i et fellesskap som fungerer, sier han.

Må polere solidariteten vår 

– Men nok en gang ser vi at de fattigste, de som bor trang, med fattige kår som lider mest. Vi kan se det i Afrika, flyktningleirene i Hellas. Vi har tatt forferdelig lite ansvar. Vår solidaritet til dem må poleres, sier han.

På de okkuperte palestinske områdene bor de forferdelig trangt. De har fått korona på toppen av det. Og Israel kan bruke dette som unnskyldning for å ta seg i rette der mer.

– Ingenting hadde forundret meg mer dersom det blir gjort, sier han.

Han oppfordrer alle til å støtte Norsk Folkehjelps aksjon i år. Parolen er «folk forandrer verden, stopp smitten ikke demokratiet”.

Ikke sats alt på en hest

Ifølge han har vi lært flere ting. I Norge har vi i stor grad satset på en hest. Den hesten heter Petrol. Det er en hest som har vært sprek og som har vunnet mange løp.

Det har vist seg at det å bare satse på den ene hesten, er sårbart og skummelt.

– Vi er avhengig av olje og gass. Men en lang større krise truer også denne hesten. Vi er nødt til å tenke annerledes i fremtiden. Oljeprisene er på bunn nivå. Hva skal vi gjøre hvis verden ikke vil ha mer olje fra oss?, sier han og legger til at vi er nødt til å stille disse spørsmålene.

Ifølge han kan vi sitte i forsete på grønnskifte, hvis vi gjør noe nå.

Må rette opp

– Nå må vi samles om gode offentlige tiltak for å rette opp igjen det som vi nå taper. Folk setter pris på statens viktige oppgave i denne krisen. Nå må vi ikke se til høyre, nå må vi se til venstre for å skape løsninger, sier han og legger til at la oss nettopp på  1. mai reise fanene for de gode orda i arbeiderbevegelsen som fellesskap, solidaritet og ikke minst offentlig velferd.

[email protected]