De siste årene gikk Arts & Crafts i minus og i vår ble det kjent at det ikke lenge var mulig å drive selskapet videre. Det ble begjært oppbud. I mars 2019 fikk selskapet i oppdrag av DNB med å realisere verdiene på varene for å få inn mest mulig til kreditorene denne sommeren. Parallelt med konkurssalget har selskapet laget en ny forretningsmodell og ved inngangen til august ble avtalen med ny eier inngått. I september var de i gang.
Grunnen til at vi kom så fort på beina er at vi har ansatte som er superdedikerte i jobben. Allerede før oppbudsbegjæringen gjorde gründerne Birgit Løitegaard og Franz Titulaer alt de kunne for å unngå nedleggelse. Alle var enige i at det ville være galskap å ikke prøve. Løsningen er på ingen måte lettvint. Konkursboet blir realisert i regi av DNB, mens A&C Oslo er et selskap som starter opp med nye kolleksjoner og varer, sier selskapets daglige leder Lars-Tore Hogsnes.
Solide
A&C Oslo eies 100 prosent av Dalema Drift AS, med eierinteresser innenfor en rekke merkevarer etablert av Dag Leo Martinsen fra Bryne. Bakgrunnen for at Hogsnes kom i kontakt med Dalema Drift AS var at selskapet eier en interiørkjede som i sin tid var kunde av tidligere Arts & Craft.
Årsaken til at de tidligere aksjonærene ikke lenger er med på eiersiden, er i hovedsak at det er viktig for de nye eierne å ha full kontroll over selskapet, sier daglig leder i A&C Oslo, Lars-Tore Hogsnes.
Hogsnes har stor tro på det nyetablerte smykkeselskapet som forøvrig holder til i de tidligere lokalene til Arts & Crafts på Liertoppen.
Vi er veldig fornøyde med Dalema Drift AS som eier. Det er et solid selskap med offensive planer. Det gir oss nødvendig handlefrihet, forteller han.
September 2019 var oppstartsmåneden for A&C Oslo. Birgit Løitegaard er en av seks tidligere ansatte som ble med videre i det nye selskapet. Hun jobber med produktutvikling og design.
De første kolleksjonene har kommet fra Kina. Vi leverte de første varene til våre kunder i slutten av september, sier Hogsnes.
Det beste
De tidligere eierne Birgit Løitegaard og Franz Titulaer utviklet i sin tid Arts & Crafts konseptet. På det meste ble de designede smykkene eksportert til 20 land, samt i 24 egne konseptbutikker i Norge frem til begynnelsen på 2000-tallet. I tillegg foregikk forhandlersalg i Norge frem til våren 2019. I det nye selskapet A&C Oslo baseres konseptet på det beste fra Arts & Crafts.
Vi fortsetter videre med designkolleksjoner og vil heve kvaliteten på varene i forhold til plattering. Vi går over til gullplattering fremfor bronseplattering, sier Hogsnes.
De siste ukene har det blitt jobbet på spreng med å kontakte tidligere kunder og forhandlere.
I første omgang er målet å bygge videre på våre norske forhandlere innen mote- og interiørbutikker, destinasjoner, parfymerier, gullsmeder og varehus, forteller Hogsnes.
Eksport til syv land utenfor Norge går fortløpende, med Russland og Kina som de største markedene. To land som A&C Oslo selges som eksklusivt norsk designmerke. Også kalt Norwegian Brand.
Mye av handelen i Russland og Kina foregår via nettet, forklarer Hogsnes og tillegger at selskapet har et samarbeidsselskap i hvert av de syv landene som igjen har ansvaret for videresalget.
Idealer
Hogsnes mener det nå er en åpning for A&C Oslo å ta tilbake posisjonen i smykkemarkedet.
A&C Oslo designer smykker for helt alminnelige, sporty, aktive og moteinteresserte damer, sier han og forteller at selskapet har det norske og skandinaviske kvinneidealet i tankene når nye smykker designes.
Målgruppen er kvinner med utdannelse og i jobb og som har en mann fordi de vil, og ikke fordi de må. De har også ofte en hektisk hverdag og har kanskje ikke har tid til å orientere seg i motebildet. Og når de kjøper smykker fra A&C Oslo skal de være trygge på at de får de noe som er kult og som er laget på bærekraftige verdier, summerer Hogsnes.
Verdiene i bærekraften er bygget på samme lest som Arts & Crafts. Hvor målet er å være miljøvennlig og at det ikke skal brukes deler fra truede dyrearter.
Målet er at smykkene skal selges i lekre innpakninger som er miljøvennlige, samtidig som vi skal redusere bruken av plast.
Arts & Crafts har tidligere designet et isbjørnkjede, hvor inntektene ble delt med Verdens Naturfond (WWF). A&C Oslo skal fortsette på dette sporet og har allerede inngått en samarbeidsavtale med Veien Ut, en norsk organisasjon som hjelper personer tilbake til et rusfritt liv.
Inntektene fra armbåndene som skal selges via nettet deles med Veien Ut, sier Lars-Tore Hogsnes.
[email protected]