Hjem Nyheter Raudberget-statue av fotballikon avduket

Raudberget-statue av fotballikon avduket

Thorbjørn Svenssen (1924-2012) spilte 104 A-landskamper i fotball for Norge fra 1947 til 1962, og var kaptein i 97 av dem. Men i motsetning til dagens stjernespillere, var det ikke pengene som lokket ham. Som hvalfanger gjennom hele vinteren og fotballspiller om sommeren, var han en ekte Sandefjordspatriot – og fikk med tiden et heltestempel i hvalfangerbyen.

Da Drammens store skulptør Oddmund Raudberget (88) fikk oppdraget av Sandefjord kommune om å lage en statue av legenden, følte han seg beæret.

– Å få oppdraget med å forevige Sandefjords største mann, gjorde meg stolt. En utfordring jeg tok på største alvor, forklarer Raudberget.

I 11 måneder jobbet han på skulpturen i sitt atelier på Vålerenga, før Svenssens statue til slutt ble støpt på støperiet hans på Helsfyr.

Nå er omsider statuen på plass der den hører hjemme, i hvalfangerbyen, og 23. juni var det storstilt avduking sammen med ordføreren, representanter for sponsorene gjennom Grans Bryggeri, samt Thorbjørn Svenssens egen sønn.

Skisser og ferdig produkt. Slik ble Thorbjørn Svenssens statue laget av Drammenskunstner Oddmund Raudberget. FOTO: PRIVAT.

–Det blir nok noen høye snittet, ja, sier Raudberget.

Foto: PrivatOg høy er også statuen.

–Thorbjørn var riktignok en høyreist og slank mann, men ikke så høy som statuen – som måler 2 meter og 30 centimeter. For at den skal ruve i terrenget må den være litt større enn originalen, sier Raudberget.

Statuen har fått hedersplassen midt i Sandefjords nye gågate, i Thor Dahls gate.

[email protected]