Hjem Kultur Bank i nytt format på Athene

Bank i nytt format på Athene

I 10 år sov Ronny Bank et par timer i døgnet – og fikk adrenalinkick av å jobbe mest mulig. Kostholdet besto i hovedsak av cola, kaffe og røyk. Stressnivået var skyhøyt. 38 år gammel fikk han sitt første hjerteinfarkt. To år senere banket det andre og klassiske hjerteinfarktet på døra. Med to små barn og en kone som var gravid i femte måned med nummer tre måtte drammenskunstneren ta livsnødvendige grep etter hjerteoperasjonen. Han la om livsstilen og normaliserte arbeidsdagen, senket stressnivået og begynte å spise sunt. Så endret han også kunstformen ved å fylle lerretet med grafikk fremfor landskap og portretter.

– Etter å ha drevet rovdrift på meg selv i mange år, bestemte jeg meg for å slutte å male portretter og landskap fordi jeg rett og slett ikke synes det var noe morsomt. Mitt nye motto er: Hvis jeg ikke har det morsomt og flirer når jeg maler, så blir det heller ikke noe av, forklarer Ronny Bank.

RONNY BANK

Første galleri 
Da Bank skiftet retning var han usikker på om det kun var han selv som synes grafikken hans var spennende.

– Galleri Athene var det første galleriet som jeg fikk en fot innenfor i 2012 etter at jeg skiftet retning. Syv år etter har jeg vært representert i 40 gallerier landet over, forteller han.

Helt siden han ble tatt inn i varmen av Galleri Athene som nybakt kunstner i 2003 har Bank hatt utstilling på Drammensgalleriet annen til tredje hvert år. Salgsutstillingen som åpnet lørdag 30. november går fram til 22. desember. På spørsmål om hva han som han tenker om å stille ut i sin egen hjemby er svaret trykkende.

– Jeg vet at mange ser på mine ting som tegneserier. For meg er det ikke tegneserie, da tegneserier er et språk å snakke på, sier han og forteller om bakenforliggende agenda bak hver eneste grafikk han lager.

Homofobi 
– Min agenda som kunstner er å likestille kjønn og snakke om homofili i bildene mine. For vi lever i 2019 og at det finnes mennesker som fortsatt er homofobe er hinsides. Derfor er det viktig å jobbe med og sette temaet på agendaen, konkluderer Bank.

De 13 bildene i storformat er tekstet.

– Bildene er litt Pride og er en form for en hyllest til miljøet, sier han og referer til av dem «Straight Ally».

– Jeg er en straight Ally fordi jeg er en heteroseksuell person som er villig til ofre en stemme for noe jeg tror på, sier han og forteller at for hans del var kunst for kunstens del som var fokus tidligere.

Den store grønne Hulken i storformat er et blikkfang i salgsutstillingen.

– Hulken er stor og grønn, men likevel sveiper jeg innom «Hugs og kisses» da det handler om kjærlighet på tross av.

Seksualitet 
Ronny Bank erkjenner at han har lyst til å jobbe mer med seksualitet og erotikk uten at det blir direkte synlig i bildene.

– Det høres kanskje litt kritisk ut, sier han og trekker frem transseksualitet som et eksempel.

– Jeg kan tenke meg å jobbe med temaet det uten at det blir erotisk. Også fordi jeg ikke kjenner verden til homofile eller transseksuelle.

Denne uka er Ronny Bank på «kaffebesøk» hos et par gallerier nord i landet. Neste år har han flere utstillinger på gang både innen- og utenlands. Men først skal han feire hvit jul sammen med familien.

[email protected]