Hjem Nyheter Bekymret for tur-grilling og skogbrannfaren

Bekymret for tur-grilling og skogbrannfaren

– Kombinasjonen varmt vær og glede over en forsiktig gjenåpning av samfunnet må ikke gå for langt. Vær forsiktig med bruk av engangsgriller, sigarettsneiper og annen ild, sier brannekspert Øren.

Varmegrader = Grill

Det er meldt knallvær over store deler av Sør-Norge denne uken og flere steder kan oppleve sommertemperaturer på 20 grader.

Skogbranner kan ofte være vanskelige og ressurskrevende å slokke, de kan spre seg raskt, og terrenget er ofte utfordrende.

– For å minske faren for at det blir skogbrann ber vi om at alle respekterer forbudet mot bruk av ild når man er ute på tur. Det skal ofte mindre til enn folk tror før et lite bål eller brenning av grill kommer ut av kontroll. Det er veldig tørt nå, og det ser ikke ut til at det vil bli noe særlig nedbør med det første, forklarer Kristin Grydeland som er informasjonskonsulent i Drammensregionens brannvesen IKS.

Hvert år rykker brannvesenet ut til bål som er forlatt uten at de er ordentlig slukket.

Det mange kanskje ikke er klar over er at et bål kan se slukket ut, men det kan ligge igjen glør i bakken. Dette kan blusse opp igjen senere, kanskje flere dager senere.

– Det som er ekstra skummelt er at det kanskje blusser opp igjen uten at noen er i nærheten, slik at det tar tid før vi blir varslet. Det er derfor ekstremt viktig at man er 100 prosent sikker på at alt er skikkelig slokket før man går fra stedet, sier hun.

Vær forsiktig med engangsgrill

Hun tror at en del ikke tenker over hvor varm en engangsgrill blir på undersiden. Disse må alltid settes på et brannsikkert underlag, og det stativet som følger med grillen er ikke nok.

– Det er sikkert mange som har sett firkantede svimerker der det har stått en engangsgrill. I verste fall kan det begynne å brenne i bakken under grillen, uten at man merker det, sier hun og legger til at det hender også at brannvesenet må rykke ut for å slukke søppelkasser som brenner fordi grillene ikke er fullstendig slokket.

 Kristin Grydeland informasjonskonsulent i Drammensregionens brannvesen IKS, oppfordrer alle til å grille i hagen. Foto: Drammensregionens brannvesen IKS

Det er også lett å undervurdere hvor langt gnister kan fly. Det kan kanskje virke trygt akkurat der du har satt grillen, men når man brenner ved eller kull vil det kunne skapes gnister som kan lande andre steder.

Forbud mot åpen ild

Hun kommer med en klar oppfordring  og håper at folk koser seg i finværet, men at alle også tenker litt på brannsikkerheten.

– Nå er det ikke lov til å gjøre opp ild i skog og utmark, og dette gjelder ikke bare for bål. Også annen bruk av ild, som grilling med engangsgrill, vanlig grill eller bålpanne er forbudt, sier hun.

Mellom 15. april og 15. september er det et forbud mot å gjøre opp ild i skog og utmark. Også strand vil som regel telle som utmark, særlig hvis det er skog i nærheten. Forbudet er der for å minske faren for skogbrann.

Forbudet er allikevel ikke absolutt. Dersom det åpenbart ikke er fare for brann kan man gjøre opp ild, for eksempel dersom det har vært mye nedbør over tid.

– En liten skur i ny og ne er altså ikke nok. Det er den som fyrer opp som er ansvarlig dersom det begynner å brenne, så dersom man ikke er fullstendig sikker på at det er trygt er det aller beste å la det være, sier hun.

Grill i egen hage

– Vi oppfordrer derfor alle til å ta med niste som man ikke trenger å varme når man skal på tur i skogen. Hvis man har lyst på grillmat er det lov å grille i egen hage, så lenge hagen ikke er nær skog og utmark. Kanskje man kan gå en dagstur i skogen og grille når man kommer hjem? spør hun.

Her er noen grillvettreglene som er grunnleggende sikkerhetsråd ved grilling.

Engangsgrill/kullgrill

  • Grillen skal stå trygt og stødig med god avstand til brennbart materiale, også fra undersiden.
  • Ikke bruk mer tennvæske enn nødvendig, og aldri på varm grill.
  • Vær varsom ved opptenning av grillen.
  • Ha alltid en bøtte vann eller en hageslange nær grillen. Ved bruk av engangsgrill, ta med en stor flaske vann.
  • Påse at grillen er slokket, og at asken er kald før den kastes på et sikkert sted.
  • Engangsgrill bør slokkes med vann etter bruk.

Gassgrill

  • Før du åpner for gasstilførselen på beholderen, påse at alle blussene er stengt.
  • Antenn alltid grillen med åpent lokk straks etter at gasstilførselen er åpnet.
  • Når grillingen er over, påse at både gassblussene og flaskeventilen er stengt.
  • Sjekk slanger jevnlig for sprekker og lekkasjer.
  • Kjenner du gasslukt og mistenker lekkasje, steng straks av gasstilførselen på gassflasken og flytt flasken til et sikkert sted.

Felles for all grilling

  • All grilling skal foregå utendørs.
  • Barn og kjæledyr skal aldri være alene eller leke i nærheten av en tent grill.
  • Hold grillen under oppsyn så lenge den er varm.
  • For mye alkohol og grilling hører ikke sammen.
  • Ha førstehjelpsutstyr for behandling av brannskader tilgjengelig.

Kilde: Brannvernforeningen

Tips til trygg bålbrenning

  • Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.
  • Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten.
  • Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
  • Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.
  • Det er ikke lov å brenne bål på svaberg.
  • Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slokke ved behov.
  • Ha egnede slokkemidler lett tilgjengelig.
  • Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel.
  • Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slokket.

Kilde: Sikker hverdag

[email protected]