Hjem Forbruker Beskytt gluggene bakfra

Beskytt gluggene bakfra

Tidligere målte brilleprodusentene kun direkte UV-stråling, altså det som slipper igjennom brilleglassene og det som kommer fra siden. En krum solbrille fjerner mye av UV-strålingen som kommer inn fra siden. Likevel viser nyere forskning at opptil 50 prosent av UV-eksponeringen kommer indirekte fra refleksjonen av brilleglassets bakflate.

– Inntil nylig har det eksistert svært få brilleglass som fjerner UV-refleksjonen fra brilleglassets bakflate, men nå blir det stadig mer vanlig. Vi oppfordrer alle til å ha denne problematikken i mente, særlig om de skal være mye utendørs i sommer. Dette gjelder særlig barn, som har ekstra sårbare øyne, sier optiker Tore Dalen. 

Voksne har generelt et lite bevisst forhold til egenskapene på solbrillene deres. I følge tall, fra Norges Optikerforbunds nettsider, er 70 prosent av voksne uvitende om hvorvidt solbrillene deres beskytter mot skadelig UV-stråling eller ikke. Dessverre prioriterer enda færre gode solbriller for barna, som vanligvis tilbringer mye mer tid utendørs og følgelig burde beskyttes bedre.

– Gode solbriller er som solfaktor for øynene. De beskytter både mot skader og øyesykdommer. Solen er sterk om sommeren, både sjø og sand reflekterer solstrålene. Da gjelder det å ha riktig beskyttelse – også på brilleglassets bakflate, sier Tore Dalen, optiker hos Interoptik Drammen.

For høy UV-eksponering kan blant annet føre til tidligere grå stær og tidligere forkalkning av netthinnen. I tillegg kan det resultere i at den hvite delen av øyet blir gulere og rødere, og det kan dannes sjenerende fettklumper. Gode solbriller beskytter også mot føflekkreft på øyet eller øyelokk.

[email protected]