Hjem Nyheter Politiet beslagla over 20 førerkort fra to rånemiljøer

Politiet beslagla over 20 førerkort fra to rånemiljøer

Koronapandemien førte til tidlig stengte barer og puber i helgene, ergo mindre bråk i sentrum. Det har også medført tilsvarende mindre bruk av politiets ressurser til å overvåke torget på kvelds- og nattetid.

– Hell i uhellet, sier Morten Qvist, politioverbetjent for operativ seksjon i Drammen.

Han sikter til at ressursene er satt inn på andre felt. Deriblant et spesielt fokus på to unge rånemiljøer i Drammen sentrum. Ett med tilholdssted rundt Shell på Brakerøya og ett ved Esso ved Sykehuset.

– Vi har fått enormt med klager fra naboer og en rekke tips i forbindelse med disse miljøene. Fellesnevneren er råkjøring og bråk. Totalt har over 20 av disse unge sjåførene mistet lappen etter vanvittig kjøring i svært høye hastigheter, forteller Morten Qvist, som vedgår at det fortsatt står noen navn igjen på blokka.

«Race» i byen

Det er altså en oppblomstring av unge sjåfører som kjører altfor fort, og spesielt i bynære strøk. Qvist forteller at det tidvis har resultert i kappkjøring inne i bykjernen.

De unge sjåfører – primært gutter som akkurat har fått lappen – tilhører alle de to spesielle miljøene. Miljøer som i år har vokst i omfang.

– Vi har hatt et spesielt fokus på disse miljøene i sommer, og har heldigvis klart å plukke ut flere av de verste synderne. Men fortsatt er det altså noen igjen.

Politiet har mottatt en rekke klager fra beboere i nærheten av der disse gjengene finner sammen.

– Når opp mot 30 til 40 biler har slike treffpunkter, og når alle skal tøffe seg, blir det mye bråk. Men en ting er støyen. Noe helt annet er farten enkelte kjører i, sier Qvist.

Forsiktig tilnærming

Qvist vil ikke spesifikt utdype politiets framgangsmåter for å ta de verste synderne, men sier at de har forsøkt å bruke kløkt og mest mulig sivile utrykningskjøretøy.

– Flere av dem som har mistet lappen får den ikke igjen på mange år. For disse unge menneskene kan det være forskjellen på jobb eller ikke jobb. Så konsekvensene er brutale for dem det gjelder. Men graden av overtredelser varierer selvsagt fra sak til sak. Fellesnevneren er likevel at dette har vært en samfunnsnyttig aksjon.

Å luke bort sjåfører med slike holdninger, betyr at man også luker vekk potensielle alvorlige ulykker – i verste fall dødsulykker. For selv om byen har hatt rånere og unge mennesker som har kjørt fort i mange år, så er det en kjennsgjerning at bilene mange av dem kjører med har mange hester under panseret og går styggfort. Og snart blir det glatt på veiene, understreker Morten Qvist.

[email protected]