Hjem Nyheter Biblioteket er byens nye møteplass

Biblioteket er byens nye møteplass

Vi treffer Monica rett etter åpningstid på biblioteket, allerede da er det flere besøkende på stedet. Hun har vært her siden 2012 og har vært med på utviklingen av biblioteket siden da.

Blitt mer mangfoldig

-Biblioteket skulle bli «Det tredje stedet», et sted som verken er hjem eller jobb. Det mener jeg at vi har klart, sier hun.

Hun mener at dette er et behov som folk har.Avdelingsleder Monica Nyhus i Drammensbiblioteket viser stolt frem utsikten til biblioteket. Foto: Hina Aslam.

-Et samlingspunkt der hvem som helst kan komme, og som har trygge rammer, sier hun.

Noe av samfunnsoppdraget til biblioteket er å speile befolkningen i lokalsamfunnet.

-Vi har et veldig godt samarbeid med ulike lokale aktører i byen som igjen gjør at vi får flere og mange forskjellige brukere.

Oppussing ga medfart  

Det er en tydelig stolt avdelingsleder vi møter.  I 2016 da oppussing av 1. og 2. etasje startet var besøkstallet rundt 343.496 (inkludert biblioteket på Fjell). I 2017 ble det ikke målt besøkstall på grunn av oppussingen. Etter åpning av nyoppussede lokaler hadde besøkstallet steget med nesten 80.000 besøkende fra 2016 til 2018.

Blitt et møtepunkt

-Kafeen her er et stort pluss, sier bruker av biblioteket, Hallgeir Thorbjørnsen (44).

Han besøker biblioteket to til tre ganger i uken.

-Jeg har jo hjemmekontor og grunnen til at jeg sitter her istedenfor er at det er mye mer sosialt her. Har jeg noen avtaler så er det lettere å møtes her, sier han.Hallgeir Thorbjørnsen er daglig leder i 4Elements. Han sitter ofte på biblioteket og jobber istedenfor å ha et hjemmekontor. Foto: Hina Aslam.

Og legger til at han liker variasjonen i lokalet her.

-Her kan du enten sitte ved bordet eller i en lenestol, og ikke minst så er utsikten ikke så verst heller, sier han og smiler.

I andre etasje sitter kameratene Alfred Leander Thorsen (17) og Trond Loraas Hertzberg (17), og spiller sjakk. Begge tar en tur til biblioteket i blant. Men bruker biblioteket mest når de studerer.Kameratene Alfred Leander Thorsen (fra venstre) og Trond Loraas Hertzberg møter hverandre ofte på biblioteket. Foto: Hina Aslam.

-Hvorfor foretrekker dere å sitte her å lese?

-Det handler litt om arbeidsmoral, sier Trond.

– Ja du kan liksom ikke være den fyren som sitter på biblioteket og ikke studerer eller gjør noe fornuftig, skyter Alfred inn.

– I tillegg til det har det blitt mer sosialt her, sier Trond. Alfred mener også at etter oppusningen har biblioteket blitt mye mer ryddigere.

Ikke helt ferdig

– Men oppusningen er ikke helt ferdig ennå. Vi startet planleggingen av ny barneavdeling i 2018, og oppussingsarbeidet har pågått i 2019, og vi ferdigstiller nå i løpet av våren 2020, og da blir det selvfølgelig en åpningsfest når alt er ferdig, legger avdelingsleder, Monica Nyhus til.Barneavdelingen på biblioteket er snart ferdig oppusset. Foto: Hina Aslam

[email protected]