Hjem Kultur Boka om Blektjerns historie klar

Boka om Blektjerns historie klar

Boka er skrevet av Inger Ramberg og Sidsel Ulriksen og kom ut noen uker siden. Boka har historiske bilder og fortellinger fra alt som har foregått rundt tjernet og damvokterboligen der de siste hundre årene. 

Damvokterbolig

Prosjektet kom i stand da Inger Ramberg og Sidsel Ulriksens ville dokumentere historiene til sistnevntes onkel Sverre Ulriksen. Han bodde på damvokterboligen som barn med sin far Ulrik, og hadde en unik lokalhistorie å formidle.  

– Han fortalte veldig levende og hadde masse detaljer. Det var veldig inspirerende å høre på. Jeg ville fortelle historien hans, og Sidsel hadde veldig mye bildemateriell. Så vi slo oss sammen for å få realisert dette, forteller Ramberg. Hun hadde også gleden av å få gjenforent Sverre Ulriksen med barndomsboligen. For fem år siden fikk de kjørt den daværende 87-åringen opp til Blektjern så han fikk et gjensyn med stedet han ikke hadde besøkt på 64 år.

– Det var veldig stas for han da, og han synes det var veldig moro at vi skulle skrive boka, forteller Ramberg. Ulriksen døde for to år siden og fikk dessverre ikke se boka bli realisert. 

Fakta og bilder

Ramberg og Sidsel Ulriksen har holdt på med prosjektet deltid i åtte år, og jobbet nitidig med å skaffe til veie faktagrunnlag og og bilder. Blant annet er det en oversikt over damvokterne og deres fruer fra 1927 til 1956. Man finner også beskrivelser av damvokterens oppgaver, og detaljer om innbo og virke i boligen. Det er en historikk over forskjellige typer drift som har foregått på Blektjernstua, hvor blant annet Speideren og Sportsfiskerlaget har holdt til. Bildene inkluderer postkort og julekort fra Blektjern, en nedbørsdagbok fra 1938, avisutklipp om stedet og annen dokumentasjon av aktivitetene i huset og ved tjernet. I dag er det Den Norske Turistforening som drifter huset sammen med Jasmin Kvinnenettverk. 

Boka har allerede solgt mange eksemplarer informerer Ramberg. Den har også blitt gitt i gave til alle eldrehjem i byen. – Boka kan kjøpes hos DNT, Union, bokhandel på Gulskogen og på Blektjernstua, forteller forfatteren.  

[email protected]