Hjem Nyheter Taper millioner – Brakar ber om krisepakke

Taper millioner – Brakar ber om krisepakke

Terje Sundford Brakar
Foto: Brakar

Kollektivbransjen sendte i går en samlet henvendelse til samferdselsministeren og ba om økonomisk bistand som følge av koronapandemien. Persontransport er definert som en samfunnskritisk funksjon som skal opprettholdes så lenge dagens begrensninger består.

Brakar er et administrasjonselskap som er ansvarlig for utvikling, drift og samordning av kollektiv persontransport og skoleskyss.

LES OGSÅ: Brakar får bedre karakter fra kundene

Brakar hadde i løpet av de første dagene etter at restriksjonene trådde i kraft fredag 13.mars 72 % færre påstigninger. 

Dette tilsvarer et estimert tap av inntekter på 18-20 millioner kroner pr måned. 

Dette er et stort tap for oss, fortsetter det slik så klarer vi oss bare noen få måneder, sier Terje Sundfjord, administrerende direktør i Brakar.

Bransjen ber om krisepakke

Nå ber bransjen om en krisepakke i et brev som er sendt til samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF).

Bak brevet står Kollektivtrafikkforeningen, NHO Transport og flere. De har nå sendt brev til myndighetene for å synliggjøre utfordringene og inntektstapet bransjen står overfor i disse dager.

Bransjen forventer et tap på ca. 760 millioner kroner i billettinntekter hver måned og ber myndighetenes hjelp allerede fra kommende mandag.

Brakarsjefen har stor tiltro på at myndighetene nå vil steppe inn. Og selskapet har klart å opprettholde sitt busstilbud som vanlig, utenom tilbudet for skolekyss.

På deres nettsider ber Brakar foreldre som er i de definerte samfunnskritiske funksjonene og som mangler skolekyss om å ta kontakt med gjeldene skole.

LES OGSÅ: Flere barn får reise gratis på bussen

Brakar skal ivareta behov for skolekyss for de barna som i denne vanskelige tiden har behov for det, sier Sundfjord.

Roser alle som bidrar

Foreløpig går alle ruter som vanlig, men jeg vil rose alle våre ansatte som gjør en fantastisk jobb,  og spesielt alle busselskapene og deres bussjåfører, som vi samarbeider med. Blir de borte så må vi nesten vurderer å redusere tilbudet. Men akkurat nå har vi et stort tro på at dette vil løse seg, sier Sundfjord.

En viktig målsetting for Brakar er å øke antall kollektivreisende. Selskapet skal primært ikke selv utføre rutetrafikk, men kjøpe tjenester fra eksterne transportører. Foto: Terje Prestårhus

Brakar AS ble formelt stiftet 26. oktober 2009 og kom i ordinær drift 1. juli 2010. Selskapet eies av fylkeskommunen.

LES OGSÅ: Buskerud får 160 millioner til kollektivtiltak