Hjem Forbruker Bruker mer enn planlagt på julehandelen

Bruker mer enn planlagt på julehandelen

I drammensregionen tror hele 18 prosent at vi kommer til å bruke mer på årets julehandel enn hva vi har budsjettert for, viser en ny undersøkelse som Respons Analyse har utført for SpareBank 1.

– Det er lov å kose seg i julen, men vi oppfordrer alle til å følge budsjettene sine. Husk at det kommer regninger også i januar, advarer lokalbanksjef Drammen og Lier Vidar Løbak i SpareBank 1 BV.

Anbefaler god planlegging

I undersøkelsen fra Respons Analyse svarer 15 prosent av mennene og 24 prosent av kvinnene at de ofte ender opp med å bruke mer penger til jul enn hva de opprinnelig har regnet med. Av de som tror de vil gå over budsjett, svarer hele 38,9 prosent at de trolig kommer til å bruke mellom 5.000 og 10.000 kroner ekstra. Én av fire (23 prosent) sider de vil bruke mer enn 10.000 ekstra til jul. I gjennomsnitt planlegger vi å bruke 8.545 kroner ekstra til jul.

– Jeg anbefaler alle å gjøre noen enkle forberedelser før julens storhandel setter inn: Sjekk priser på forhånd, lag en handleliste og ikke kjøp mer enn lommeboka tillater, anbefaler Løbak.

Unngå julefeiring på kreditt

Fire prosent regner med at de må låne eller ta opp kreditt for å dekke årets juleutgifter. I tillegg er 3% usikre på om de må låne eller ikke. Det betyr at opptil 300.000 nordmenn er i faresonen for å ta julefeiringen på kreditt.

– Vi anbefaler at du setter deg en realistisk beløpsgrense og at du faktisk forholder deg til den. Det kan også være lurt å avslå tilbud om utsatt betaling. Alt må uansett betales tilbake, så hvis du holder deg til budsjettet så unngår du å handle over evne, råder banksjefen.

Lurt å spre innkjøpene

Banksjefens beste tips er derimot å ikke vente med julehandelen til de siste dagene før jul.

– Vi er blitt stadig flinkere til å spre kostnadene utover flere måneder, og på denne måten kan du også få med deg flere gode tilbud, slik som høstsalget og Black Friday, forklarer Aakre. Hele 19% av kvinnene i undersøkelsen sier at de starter med juleinnkjøpene i løpet av høsten. Dessverre er det en liten vei igjen å gå for norske menn: Nesten tre ganger så mange menn (8%) som kvinner (3%) er ute i siste liten og gjør gaveinnkjøpene i uken før jul.

[email protected]