Hjem Nyheter Å kjøpe brukt er smart

Å kjøpe brukt er smart

– Å kjøpe brukt skiutstyr til barna er rett og slett en veldig enkel og smart måte å redusere kostnadsnivået på. Barna vokser dessuten fort fra utstyr, og å kjøpe kostbart nytt utstyr er en veldig kortsiktig og lite bærekraftig investering. Når verdens beste langrennsløpere kan vinne på godt brukte ski, har vi et slående bevis på at gjenbruk er smart, sier lokalbanksjef Vidar Løbak i Sparebank 1 BV.

Dyr barneidrett
Nær seks av ti norske foreldre syns norsk barneidrett er dyrt. Konsekvensen av for høye kostnader er at mange barn ikke får ta del i idrettsgleden, viser fersk undersøkelse.

I en fersk undersøkelse blant norske foreldre, gjennomført av Respons Analyse på vegne av SpareBank 1, kommer det frem at barneidretten i dag representerer så høye kostnader at den ekskluderer. I undersøkelsen svarer nesten hver tredje forelder at de enten har valgt å ta barna ut av en idrett fordi det er for dyrt, eller latt være å introdusere barna for visse idretter av samme grunn. 

Bruker milliarder
Ifølge SpareBank 1 sine beregninger bruker norske familier årlig over tre milliarder norske kroner på barneidretten. Foreldre kjøper utstyr for 2,7 milliarder kroner og bruker rundt 500 millioner på deltakelsesavgifter, cuper og treningsavgifter. Dette er et nøkternt anslag, forteller Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1.

– Norsk barneidrett har blitt en milliardindustri, og mange barnefamilier sliter med å holde tritt. Krav til mye og dyrt utstyr er blant de største kostnadsdriverne, ifølge norske foreldre selv. Sammen med kontingenter, treningsleirer, konkurranser og reiser som skal betales, gjør disse utgiftene etter hvert et stadig større innhugg i familieøkonomien, sier Gundersen.

Ansatte i Sparebank 1 BV engasjerer seg
Skipresident Erik Røste mener at selv om utstyrspress og høye kostnader ikke er en ny problemstilling, er den dessverre fortsatt aktuell.

– At økonomi står i veien for skiglede, er ikke bare utrolig trist – det burde ikke skje. Vi har ikke råd til å skape et klasseskille i norsk skiidrett hvor barnas deltakelse begrenses av størrelsen på foreldrenes lommebok. Vi er helt avhengige av en mangfoldig idrett, og vi som jobber med skisportens utbredelse har et ansvar for å legge til rette og bidra til initiativ som gjør terskelen for å delta lavere, sier skipresidenten.

Hos Sparebank 1 BV, Eiendomsmegler 1 og Regnskapshuset samler de ansatte inn ski- og vinterutstyr som ikke blir brukt lenger. Dette gis videre til Kirkens Bymisjon som sørger for at utstyret får nytt liv.

Føler på utstyrspresset
Ifølge undersøkelsen mener over halvparten norske foreldre at det er utstyrspress i norsk barneidrett. Én av fire opplever det når de tenker på egne barn. På spørsmål om hvor de mener dette presset kommer fra svarer de fleste enten andre barn og ungdommer, eller andre foreldre.

– I vår undersøkelse kommer det frem at det er en liten gruppe foreldre som bruker svært store summer på barnas idrett, og dermed drar opp gjennomsnittskostnadene. I tillegg til at vi som bank, Skiforbundet, trenere og klubber alle tar grep og legger til rette for gode initiativer, er det viktig at foreldre ikke sammenligner seg med de som bruker mest, men jobber for å sette gode eksempler for neste generasjon, sier Vidar Løbak i Sparebank 1 BV.