Hjem Nyheter Bryllup med utradisjonell gaveliste – vil etablere fabrikk i Romania

Bryllup med utradisjonell gaveliste – vil etablere fabrikk i Romania

Signe Myklebust jobber som diakon i Fjell menighet og Niels Fredrik Skarre som prosjektkoordinator for Samarbeidsrådet for tros- og livssynsamfunn. Og fra Amors piler traff blink for tre år siden har det kommende ekteparet jobbet sammen i forskjellige samarbeidsprosjekter innen tro- og livssyn. Et av prosjektene som skapte stor nysgjerrighet var danseforestillingen «Den barmhjertige samaritan» til ballettdanser Sigmund Hegstad i Fjell kirke, og Baptistkirken i Drammen i november 2019.  

–I forestillingen bruker Sigmund musikere med rom-bakgrunn som tidligere har jobbet som gatemusikanter i Norge for å avstigmatisere inntrykket mange i Norge har av folkegruppen. Under besøket presenterte han også «Fair & Square»-kolleksjonen sin, forteller Signe Myklebust.

Sosialt engasjert

Niels Fredrik Skarre og Signe Myklebust har flere fellesnevnere. De har begge studert sosiologi, er sosialt engasjert og de liker å gå turer i fjellet sammen. Og da de planla bryllupet ønsket de å flytte fokuset bort fra store gaver til seg selv som nygifte og heller engasjere seg i et innsamlingsprosjekt. Valget landet på Sigmund Hegstad sitt prosjekt «Fair & Square». Et prosjekt hvor innsamlede midler går til å etablere en tekstilfabrikk i Romania med kun rom som ansatte. 

Når Signe Myklebust går opp kirkegulvet skal hun ha på seg brudekjolen som hennes mor brukte da hun giftet seg i 1974. På bildet prøvesitter Signe og hennes tilkomne ektemann, Niels Fredrik Skarre stolene i Baptistkirken. Foto: Marianne M. Jonassen

–Vi er både glade og imponerte over at en norsk aktør har turt å satse på sosialt bærekraftige klær, forteller Niels Fredrik Skarre. 

Fabrikken som er under planlegging i Romania er derimot ikke den første som Hegstad etablerer.

–Det er allerede en oppe og går i Kina. En fabrikk som er tuftet etter den norske modellen hvor ansatte som syr klærne har samme arbeidstid og rettigheter som norske arbeidstakere med rett til blant annet sykepenger og barselpermisjon. Og det betyr mye for enkeltmennesket, forteller Myklebust.  

For å sikre drift og lønn til de ansatte må det stå en million norske kroner på kontoen til den nye fabrikken. I skrivende stund har det tikket inn pengegaver for over 85.000 norske kroner i innsamlingsaksjonen til det kommende ekteparet fra Danvik. Noe som utgjør nærmere en tiendedel av budsjettet. 

–Samlet så mangler det om lag 250.000 kroner før de kan sette i gang driften av fabrikken i Romania. Og da er ikke pengegaven fra oss regnet med, forklarer Myklebust.

To prester

Bryllupsdatoen var fastsatt og invitasjonene sendt ut da koronapandemien satte alt på vent for det kommende brudeparet. 

–Vi ble veldige glade for at det ble åpnet opp for en liten markering med de aller nærmeste på selve dagen, forteller Myklebust.

Niels er femte generasjon drammenser og medlem i Baptistkirken i Drammen. Mens Signe kom flyttende til Drammen for 10 år siden og har sin tilhørighet i Fjell menighet. Og da de planla bryllupet ble de enige om å bruke to prester under vielsen.

–Pastor Kent Remi Westergren i Baptistkirken i Drammen skal sammen dialogprest i Tunsberg Bispedømme og vår gode venn, Ivar Flaten vie oss lørdag 30. mai, forteller Signe Myklebust.

Etter vielsen med begrenset antall gjester til stede i Baptistkirken feires dagen i leide lokaler sammen med 29 gjester.

–I og med at det kun er familie og fire forlovere så har vi ordnet det slik at familien på hver side sitter ved hvert sitt bord, forteller Signe Myklebust og Niels Fredrik Skarre.

[email protected]