Hjem Næringsliv Dario’s enestående is-paradis

Dario’s enestående is-paradis

I Italia er is-maker et yrke man utdanner seg til, likestilt med baker eller slakter. Der er det også isbarer nær sagt på hvert gatehjørne, i store som i små byer. Likevel. Det er Norge som topper is-spisestatistikken i Europa med ti liter per nordmann i året. En trend som er økende.

– Det som er leit er hva brorparten av isen nordmenn spiser er laget av. De spiser mye dårlig og kunstig tilsatt is. Mye av det ville jeg ikke kalle is en gang, sier is-kongen i Drammen, Dario De Simone, og understreker vel dermed hva han mener om kommersiell is.

Han liker heller ikke ordene hjemmelaget eller ekte.

– Selvproduserende er ordet, sier han.

«Norsk»-italiensk

For det er det han er. Og særlig etter at han solgte navnet Paradis til sine italienske kolleger i Oslo – som blåkopierte både navnet og konseptet hans – og som medførte salg av firmanavnet han startet opp med i Drammen.

– Jeg orket ikke krangle i retten, og vi ble enige om salg av navnet ved at de betalte meg. Siden har jeg hett Dario’s, og lever godt med det, forteller han til Byavisa.

Skjønt startet opp hadde han gjort lenge før. Dario var faktisk den første i Norge med italiensk isbar. Sammen med et par kamerater opprettet de Dolce Vita i Oslo allerede i 1999. Et firma han var deleier i inntil han flyttet til Drammen i 2007.

Der startet han altså Paradis i 2008 og solgte bare is. Nå – rettere sagt fra 2016 – har han utvidet sortimentet med kaffebar og pastasalg – og samtidig økt størrelsen på lokalet et lite kvartal unna der han først holdt til.

Og der lager han altså all isen sjøl. Fra bunn av. Italiensk, altså, med primært norske råvarer som fløte og hel-melk – men med en rekke hemmelige ingredienser.

– Vi produserer kun det vi trenger selv. Akkurat som et bakeri. Men det har tatt tid. Å finne smakene som passer norske ganer er et studium i seg selv, understreker norsk-italieneren.

 

H-melk til Italia

Selv har Dario tatt utdannelsen i Italia. Og de første årene i Norge reiste han hjem til sin fødebyen Napoli. Med medbrakt norsk H-melk og fløte, testet han ut alle varianter for å tilpasse produktene til italiensk Gelato.

– Alle kan finne oppskrifter på nettet til denne typen italiensk is, sier han.

Men å finne den rette konsistensen og de rette blandingene er så absolutt en bedriftshemmelighet han ikke deler med noen. I dag har han 24 blandinger han kan velge mellom når han produserer sine iser på Grønland 41.

– Jeg hadde 12 smaker da jeg startet opp. Underveis har jeg måttet tilpasse sortimentet etter hva norske ganer vil ha. Det er vel knapt noen av de 12 smakene jeg startet med som produseres på samme måte i dag.    

Han har imidlertid lært seg at nordmenn og drammensere er glade i is. Mer enn noen andre. Også på vinteren. Derfor selger han også «take away». Men først og fremst går det unna på de virkelig varme sommerdagene.

– Bare fredag og lørdag under Elvefestivalen gikk det nesten et halvt tonn is fra butikken. Det er mye is, sier den ambisiøse is-makeren, som omsetter for cirka 2,5 millioner kroner i året.

Smeltende og sunt 

Dario understreker også at sunnheten og ektheten i varene han selger er av stor betydning.

– Isen skal smelte. Jeg bruker verken transfett, gelatin eller kokosolje i isen jeg lager – i motsetning til mye annen kommersiell is fra de store kjedene. Eksempelvis kan man jo undre seg over hvorfor softisen ikke smelter fortere, sier han, og lar svaret henge i luften.

– At vår is smelter fort, betyr bare at vi kun bruker ekte råvarer, sier han.

Og ekte råvarer er fokuset på kaffen og pastaen han selger også. Selv om 80 prosent av omsetningen hos Dario’s er is, reklamerer han ikke ubeskjedent med byens beste kaffe.

– Kaffen er italiensk og leveres av produsenten Café Borbone, kanskje den største og mest anerkjente kaffeprodusenten i Italia. Drammenserne har etter hvert lært seg å like kaffen hos meg, forteller Dario, som også har slått seg på pastasalget fra en liten produsent i Italia.

– Ekte pasta koster litt mer, men smaker desto bedre. Dette er «hand made» fra en liten pastabedrift i Napoli som produserer etter behov, forklarer Dario De Simone, litt oppgitt over hvordan nordmenn generelt koker pasta.

– Veldig mange gjør feil. De koker pastaen både for lenge, og kun i vann. Pasta skal kokes slik at det er motstand når man tygger, på italiensk heter det al dente. Dessuten skal pastaen koke de siste minuttene i sausen. Der er det mange nordmenn som gjør feil, sier den vordende pappaen med 20 års erfaring som is-maker i Norge.

[email protected]