Hjem Nyheter DNT: Hvordan planlegge påske i siste liten? 

DNT: Hvordan planlegge påske i siste liten? 

Skarvheimen bød på nydelige forhold i forrige uke. FOTO: Ingvild Lundberg Bakke

DNT gjør klart for første vanlige påske på tre år og folk har allerede inntatt fjellet. Her er tips og turforslag til den som planlegger i siste liten.

Etter to påskeferier uten gjester kan de betjente DNT-hyttene endelig invitere til tradisjonell påske igjen. Og det er fortsatt mulighet for fjell, snø og lange dager på ski for de som ønsker det.   

– En del av våre betjente hytter melder om god pågang allerede og har mange bestillinger inne. Samtidig er det noen hytter med god plass fortsatt. Det betyr at det er mange muligheter for dem som vil oppleve en skikkelig fjellpåske. Hos DNT i fjellet er du garantert en plass å sove, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang. 

Han tror en del nordmenn har sittet på gjerdet og ventet med å planlegge ferien. Samtidig viser undersøkelser at mange ønsker seg påskeferie i Norge og gjestene var mange steder på plass allerede helgen før påske.  

– Mange tok turen til fjells nå i helga, og flere av hyttene meldte om store smil og folk som var veldig glade for at de endelig kunne sitte sammen på langbord og diskutere dagens tur med andre turfolk. Det er vi så glade for, sier Klarp Solvang.  

– Sen påske betyr ekstra lange dager og varme ettermiddager i solveggen. Og selv om snøen har forsvunnet mange steder i lavlandet er det nok snø og flotte forhold i høyfjellet. Det er ingen tvil om at april er den beste tida for å gå fra hytte til hytte.  

Sånn planlegger du i siste liten 

Med påskeferien bare få dager unna, kan det være mange som ser på hvilke muligheter som finnes for å tilbringe årets ferie i Norge. Derfor DNT satt sammen fem enkle tips til hvordan du kan komme deg til fjells med enkel planlegging.  

1) Ha en betjent hytte som base

Stadig flere barnefamilier oppdager gleden ved å bestille overnatting for flere netter på en betjent DNT-hytte, og bruker denne som utgangspunkt for dagsturer. Her får du måltidene servert, smører matpakke og velger dagens aktiviteter etter dagsform og familiens ønsker. Dette kan også egne seg for par og venner som har ulike ønsker for oppholdet

Om ikke det er barn med på ferien tåler man kanskje å gå litt lenger første dagen for å komme fram til basen. Noen eksempler på hytter som egner seg til denne type hyttetur:

Sota Sæter – over 100 år med historie i Breheimen 

Jøldalshytta – mange turmuligheter i Trollheimen 

Gjendesheim – storfavoritten i Jotunheimen 

Kalhovd – hjemmelaget mat og trivelig miljø på Hardangervidda

Mårbu – idyllisk beliggenhet og variert terreng 

Oversikt over alle DNTs betjente hytter 

2) Finn din egen hytte for ferien eller gå fra hytte til hytte

DNT har mer enn 550 hytter over hele landet, de fleste av disse er selv- eller ubetjente. På selv- og ubetjente hytter ordner du maten selv. De selvbetjente hyttene har matlager, mens på ubetjente hytter tar du med all mat selv.

På Norges største turportal UT.no finner du oversikt over alle hytter og turforslag om du ønsker å gå fra hytte til hytte.

For å overnatte på en selv- eller ubetjent DNT-hytte må du ha DNT-nøkkelen. Den låner du for 100 kroner på ubestemt tid som DNT-medlem.  Alle DNT-medlemmer får rimeligere overnatting på alle DNT-hytter. 

Noen anbefalte selv- og ubetjente hytter:

Sloaros – flott høyfjellsterreng lengst nord i Setesdal

Vending – barnevennlig hytte i Bergsdalen

Velleseter – for både toppturentusiaster og familier i Sunnmørsalpane

Bjørneggen – moderne hytte i vakre Stordalen i Meråker

Tverrbrennstua – lett tilgjengelig hytte på Beiarfjellet

3) Bli med på fellestur

Fellesturer med DNT er et bra tilbud for deg som ønsker å oppleve noe sosialt og treffe mennesker man kan dele interessen sin med. På fellesturer er opplegget fastsatt i større eller mindre grad, og det er lagt opp til at man skal kunne bli godt kjent med hverandre. DNT arrangerer turer for alle, uansett nivå.

Hva med vintertur over Hardangerviddaførpåsketur i Sylan eller dagstur til Aursjøhytta?

Se alle turer og aktiviteter med DNT her: www.dnt.no/aktiviteter

4) Hva skal du ha med? Nyttige pakkelister

Været i fjellet skifter raskt og kan være svært krevende, derfor må man være forberedt på ekstreme situasjoner. Mange kan bli usikre på hva man bør pakke med seg.

Her er forslag til klær og utstyr du bør ha med deg når du skal gå på ski fra hytte til hytte i vinterfjellet.


5) Sjekk føremeldinger! Og husk Fjellvettreglene.

Selv om dagene er lengre og lysere og vi gjerne forbinder påsken med fint vær, er det viktig å følge med på føremeldinger. Nyttige lenker:  

10 flotte påsketurer 

Ønsker du en tradisjonell påskeferie med skiturer, snødekte vidder og deilige ettermiddager i hytteveggen?  Her er 10 utvalgte turforslag fra hele landet. 

Rundtur sør i Jotunheimen

Dette er en flott tur i den sørlige delen av Jotunheimen. Terrenget er relativt lettgått og turen starter og slutter på samme sted.  

Lengde og varighet: 4 dager – 72 km 
Les mer om turforslaget UT 

Fire dagers tur nord på Hardangervidda 

Flott helgetur som passer for deg som ønsker å sette igjen bilen hjemme. Her starter og slutter turen på togstasjoner langs Bergensbanen. 

Lengde og varighet: 4 dager – 50 km 
Les mer om turforslaget på UT

Haukeliseter til Hovden 

Buss til Haukeliseter og buss hjem igjen etterpå. Lettgått høyfjellsterreng og romslige hytter venter deg på turen ned til Hovden. Enkelt, greit og veldig fint!  

Lengde og varighet: 3 dager – 45 km 
Les mer om turforslaget på UT 

Skitur mellom Glitterheim og Gjendesheim 

Hvorfor ikke sope med seg to av de mest klassiske turisthyttene i Norge på en og samme skitur denne seinvinteren? Ved hjelp av ekspressbuss og lokalbuss kan turen gjennomføres helt uavhengig av bil. Her er det også mulighet for å bo flere dager på en av htytene og forsyne seg av de fantastiske toppene i området.  

Lengde og varighet: 2 dager – 46,6 km 
Les mer om turforslaget på UT 

Trekanten i Trollheimen  

Den klassiske turen i Trollheimen er ekstra fin å legge til påsken. Da er hyttene betjent, og din eneste bekymring er å komme fram til neste hytte før middagen serveres.  

Varighet: 3 dager 
Les mer om turforslaget på UT 

Klassikeren i Sylan

Få steder i landet er Norges og Sveriges rutenett vevd sånn inn i hverandre som i Sylan. Her kan du gå grenseløse turer på kryss og tvers i et mildt og vilt fjellterreng – også på ski. Denne turen lar deg oppleve det beste av Sylan på både norsk og svensk side. 

Lengde og varighet: 4 dager – 73,7 km 
Les mer om turforslaget på UT 

Familievennlig på Hallingskeid 

På Hallingskeid er det hyttevert i påsken. Hytteverten er godt kjent i området og vil kunne hjelpe deg med turtips og gi gode råd om løypevalg. Hallingskeid er perfekt for småbarnsfamilier og ligger rett ved Bergensbanen, bare 200 meter fra jernbanestasjonen. Her er det masse muligheter for alle slags turer i flott terreng. Hytta har også innlagt vann og strøm. Her er det et supert skiterreng som kan passe for alle. 

Les mer om Hallingskeid her 

Med tog til fjells ved Narvik 

Vil du oppleve Narvikfjellene på sitt beste, er turen til Hunddalshytta et godt valg. Med morgentoget fra Narvik til Katterat er du raskt oppe på 373 moh. og kan nyte turen sørover, forhåpentligvis med sola i ansiktet og på godt føre. Traseen er ikke merket.  

Lengde og varighet: 25,8 km – 2 dager 
Les mer om turforslaget på UT

Rundtur på ski i Breheimen 

Breheimen er et lite besøkt område på vinterstid, men dette område er et vinterparadis! Spektakulære topper på 2000 meter, snøsikkert og flotte isbreer venter på deg. På denne rundturen får du oppleve indrefileten i Breheimen og flere flotte DNT-hytter.  

Lengde og varighet: 3 dager – 60,4 km 
Les mer om turforslaget på UT 

En klassiker i Ryfylkeheiane 

Dette er en fantastisk langtur som du bare bør oppleve minst en gang i livet! Klassikeren går fra Haukeliseter i nord til Ådneram i sør. Løypene mellom hyttene er kvistet og går i variert terreng over snaufjell, gjennom snødekte skar, daler, myrer og skog. Alle hyttene etter Haukeliseter er selvbetjente, så du slipper å bære med deg mat. 

Denne turen har også en kortere versjon, der du besøker fire turisthytter på fire til fem dager. Vi anbefaler å starte turen med en  natt på Haukeliseter, eventuelt bare stukket innom for å bunkre opp med bakervarer før turen (bollene med marsipan og vaniljekrem er utrolig gode). Turen til Holmavatn er en lang og deilig tur som sakte, men sikkert tar deg høyt i terrenget. Herfra går du inn i de vakre Suldalsheiene. 

Les mer om turene i Ryfylkeheiane her