Hjem Nyheter Det spirer hos akupunktøren – helse i hvert tygg

Det spirer hos akupunktøren – helse i hvert tygg

Brokkolien bokstavelig talt spirer hos den veletablerte akupunktøren. Hver uke tar han turen til Tverved gård i Tønsberg for å kjøpe brokkolispirer, som han både spiser selv og videreselger til sine pasienter på klinikken.

– Det er helse i hvert tygg. Det finnes knapt noe som er mer anvendelig i matlaging og sunnere enn disse spireskuddene fra brokkolien. De inneholder masse antioksidanter og stoffer (Sulforafan) som bryter ned avfallsstoffene i kroppen vår. Dessuten smaker de godt, og kan nær sagt brukes til å krydre enhver matrett. Den jazzer opp smaken, hevder han.

Kan hjelpe mot kreft

Stoffet sulforafan, som finnes i brokkoli, har vist seg å redusere risikoen for bryst- og prostatakreft. Stoffet kan potensielt stoppe sykdommen, eller hindre den i å komme tilbake, for eksempel etter en operasjon.

– En ting er brokkoli, men konsentrasjonen i brokkoli-spirene er mye høyere. Derfor er dette så viktig å opplyse om, sier Haukland til Byavisa.

Det er gjort store befolkningsundersøkelser og forsøk på stamceller og gnagere som viser at brokkoli gir fra 25-50 prosent lavere risiko for både brystkreft og prostatakreft. Ingen andre næringsstoff har vist å gi en tilsvarende beskyttelseseffekt.

Når du tygger en brokkolispire frigjøres enzymet myrosinase, som frigjør blant annet sulforafan. Jo mer myrosinase, jo bedre. Myrosinase omdanner de såkalte glukosinolatene i brokkoli til kraftfulle stoffer som kan tas opp i kroppen og bekjempe kreft. Et av disse stoffene er sulforafan.

Kan så dem selv

Som akupunktør har Haukland alltid vært opptatt av folks helse. Allergiker har han vært siden han var barn, og har opp gjennom årene forsøkt det meste for å finne løsninger som bedrer livskvaliteten.

– Blodet vårt er utsatt for mange giftstoffer gjennom kjemikalier. Både gjennom maten vi spiser og miljøet vi omgås. Men for meg har brokkolispirer også hjulpet mot allergien.

Haukland minner om at spirene ikke nødvendigvis må kjøpes, men at folk kan så dem selv og dyrke dem fram hjemme.

– Plantebaserte stoffer gir mange helsefordeler. Jeg selger flere typer spirer, men brokkolien gir mest effekt, sier Haukland, som er født i Bodø, men bodd i Drammen siden tidlig på 80-tallet.

[email protected]