Hjem Forbruker Dette er de beste kredittkortene

Dette er de beste kredittkortene

Vi fikk flere nye tilskudd i kredittkortmarkedet i løpet av fjoråret. Med kontinuerlig oppdaterte test av kredittkort har nettstedet nå valgt ut de beste kredittkort for 2020 innen seks kategorier, henholdsvis kredittkort for drivstoffrabatt, reise, lavest rente, EuroBonus-opptjening, generelle rabatter og loungetilgang.

Mange er rammet av forskriften som kom i fjor, og disse har ikke mulighet til å ha mer enn ett kredittkort. Derfor er det viktigere enn før å velge det kredittkortet man faktisk får mest utbytte av, sier Anders Fagereng, daglig leder i Dinero.no.

Nytt av året er at vi dropper kategorien «beste kort for dagligvarerabatt». Årsaken er at tilbudene enten er altfor kjedeorienterte eller rett og slett ikke gode nok, legger han til.

Kredittkort for drivstoffrabatt

Kredittkort med drivstoffrabatt egner seg gjerne for de som kjører mye og har vesentlige utgifter i forbindelse med kjøp av diesel eller bensin. Det finnes mange alternativer på markedet, og i Dinero.nos vurdering er det særlig to aktører som stikker seg ut – Danske Bank-kortet 365Privat Mastercard og Santander Flexi Visa. 

Disse kortene egner seg begge to dersom du ønsker å spare litt når du tanker doningen. 365Privat gir den høyeste rabatten, men kun dersom du fyller hos Esso. Santanders kort gir en flat rabatt på fire prosent uansett hvor du fyller, og er derfor særdeles fleksibelt, sier Fagereng. 

365Privat gir 34 øre i rabatt per liter hos Esso, i tillegg til en rabatt på 3,65 prosent uavhengig av hvor du fyller. Det betyr at du får 92 øre i rabatt per liter hos Esso med en pumpepris på 16 kroner – eller 58 øre rabatt hos øvrige stasjoner. Med tilsvarende pumpepris gir Santander Flexi 64 øre rabatt per liter.

Santander-kortet har flere rabattfordeler totalt, hvorpå 365-kortet er noe uinteressant for andre enn de som vil ha god rabatt hos Esso, medgir Fagereng.

Kredittkortet for reise

I kategorien reisekort har nettstedet sett etter et kort som egner seg både før og under reisen. Bank Norwegian Visa innfrir de fleste kravene til et slikt kredittkort, mye på grunn av egenskaper som gebyrfrie kontantuttak i utenlandsk valuta, mulighet for å tegne egenandelsforsikring for leiebil, inkludert reiseforsikring og rentefri betalingsutsettelse ved kjøp av Norwegian-billetter. 

Og sist, men ikke minst, muligheten til å tjene Cashpoints, flybonuspoeng som kan innfris i Norwegian-billetter.

Bank Norwegian hadde lenge det eneste kredittkortet i Norge med gebyrfrie kontantuttak i utlandet, noe som tydeligvis har hatt en smitteeffekt på konkurrentene. Stadig flere kredittkort tilbyr nå dette, til glede for forbrukerne. Likevel er det ingen kort som greier å utkonkurrere Bank Norwegian Visa i kategorien beste reisekort.

Kortet er i praksis gebyrfritt i utlandet, men har det sedvanlige valutapåslaget på transaksjoner i fremmed valuta – som alle debet- og kredittkort i Norge har. De fleste kort har et valutapåslag på 2 %, Bank Norwegian har 1,75 %. 

Kortet med lavest rente 

Vi anbefaler ikke å bruke kredittkortet som et lån over lengre tid. Renten er høyere på kredittkort enn andre lån, men ønsker man først å bruke kredittkortet som et lån, er det viktig å bruke et kort som har lavest mulig rente, sier Fagereng.

Kredittkort har vanligvis høy rente, og for mange er et forbrukslån et bedre alternativ. Likevel er det ett kredittkort som skiller seg ut i forbrukerportalens kåring i år, og det er Fana Sparebank Visa kredittkort. Kortet har en effektiv rente på 16,82 prosent.

– Vi har kåret kredittkort i flere år, og de siste par årene har vi sett at åpenbare vinnere som Credits Flex+ og Sbanken har mistet pallplass på grunn av ting som avvikling og renteøkning. Derfor er det fint at Fana Sparebank i fjor lanserte et kredittkort med lav effektiv rente og generelt gode vilkår og fordeler, sier Fagereng.

EuroBonus-opptjening

Du har mange alternativer dersom du ønsker et kredittkort som lar deg tjene EuroBonus-poeng på vanlig bruk, eller poeng som kan konverteres til EuroBonus via eksempelvis Trumf eller Membership Rewards. I forbrukerportalens test er det SAS EuroBonus Premium Mastercard og Shell Mastercard som kommer til topps i denne kategorien.

De dyktigste og mest dedikerte bonusjegerne finner du i de som sanker EuroBonus for alt det er verdt. Disse kan anses for å være spesielt interesserte, og har ingen problemer med å bruke kort som koster over 6000 kroner i året for å få flest mulig bonuspoeng. Vi har et ønske om å finne et mer tilgjengelig og lavterskelkort for den allmenne bruker, derfor synes vi disse kortene er gode alternativer til de tilsvarende broilerkortene på markedet, sier Fagereng kontant.

Der hvor SAS EuroBonus-kortet på sin side koster 1495 kroner i året (750 kroner for deg som er Diamantmedlem), koster Shell Mastercard ingenting i årsgebyr. Førstnevnte lar deg tjene 15 poeng per 100 kroner du bruker med kortet, hvorpå sistnevnte via automatisk Trumf-konvertering gir 13,5 poeng per 100 kroner du bruker. 

SAS-kortets årsgebyr kan på sin side rettferdiggjøres til en viss grad av velkomstbonusen på 10 000 poeng, samt at de gir deg 1000 Grunnpoeng i måneden som lar deg stige i nivå. Dessuten har det ikke et tak på hvor mange poeng du kan tjene i året.

Mange kredittkort pryder seg med å være rabattkort. Disse gir vanligvis mindre rabatter i bestemte varekategorier eller hos bestemte brukersteder. Med DNB sin kredittkortrabatt gjennom Supertilbud-kampanjen kan man virkelig spare på de større innkjøpene.

DNBs Supertilbud lanserer jevnlig kampanjer som varer noen dager av gangen. Disse kampanjene inkluderer rabatter på mellom 20-25 prosent hos kjeder som Power, The Body Shop, Skeidar, Tilbords og lignende.

Vi har sett at her kan du faktisk spare en del penger på vesentlige kjøp, hvorpå mange konkurrerende kredittkort lar deg spare 30-40 kroner på et par underbukser. Skal du kjøpe sofa til 11-12 000 kan du spare rundt 3000 kroner i en slik Supertilbud-kampanje, opplyser Fagereng.

Loungetilgang 2020

Denne kategorien er en nykommer i Dineros kåring, som følger av at nettstedet nylig gjorde en gjennomgang av hvilke kredittkort som gir loungetilgang på det norske markedet. Vinneren er henholdsvis American Express Gold Card og Eurocard Platinum.

Loungetilgang på flyplasser er en luksus, og mange kort gjør denne luksusen mer tilgjengelig for flere.

Innpass i Priority Pass-lounger koster vanligvis 27 dollar per besøk, i tillegg til en årlig avgift på minimum 99 dollar. Med disse kortene er årsavgiften inkludert i kortet. Amex Gold-kortet gir fire gratisinnganger i Priority Pass-lounger per år, hvorpå ytterligere besøk og innpass for gjester koster £20. Med Eurocard-kortet koster innpass 30 amerikanske dollar per besøk, i tillegg til at kortet gir tilgang til Eurocard-lounger i Europa med egne priser. 

Eurocard Platinum koster 1650 kroner per år, hvorpå American Express Gold Card koster deg 1500 kroner i året.

De høye årsgebyrene kan være overkommelige om man bruker kortene riktig. Begge har ytterligere fordeler som eksempelvis forsikringer, concierge service og bonusordninger, så du kan få mye valuta for pengene dersom du er i kortenes målgruppe, melder Fagereng.