Hjem Nyheter Dette er krimpåsken – for store og små på tv og radio

Dette er krimpåsken – for store og små på tv og radio

Påskekrimtradisjonen i Norge har røtter helt tilbake til 1923. Da ble den aller første kriminalromanen «Bergenstoget plyndret i natt» gitt ut i forbindelse med påske. Boken var forfattet av to unge bergensere med dårlig råd. De bestemte seg for å skrive en kriminalroman for å tjene penger. Under pseudonymet Jonatan Jerv, forfattet Nordahl Grieg og Nils Lie hvert sitt kapittel.

Siden den gang er det gitt ut både norske og utenlandske kriminal- og spenningsbøker i forbindelse med påsken.  På tv-skjermen har publikum også blitt kjent med både norske og utenlandske tv-serier innen kriminal sjangeren.

For voksne og barn

Onsdag ble siste episode av den britiske påskekrimmen «Tilståelsen» vist på rikskanalen, NRK. Krimmen handler om 22 år gamle Sian O´Callaghan som forsvant sporløst etter en kveld ute med venner. Serien kan ses på NRK TV. 

Første episode av «Deadwater Fell» ble vist 3. april. En serie som handler om den tilsynelatende perfekte og lykkelige familien Kendrick. En familie som er godt likt i lokalsamfunnet. Og sjokket blant lokalbefolkningen er derfor stor da Tom Kendricks kone og deres tre barn omkommer i en brann. Undersøkelser om brannen avslører noe uhyggelig. Var det en tragisk ulykke eller ble familien drept? Også denne serien kan nå ses på NRK TV. 

«Vera», sesong 10 med den trauste kriminaletterforskeren Vera Stanhope og hennes betrodde assistent, er tilbake, hvorav den første episode ble sendt forrige fredag. Fra fredag 10. april sendes en episode hver dag til og med mandag 13. april.

NRK har daglige episoder av «Superkrim» på NRK Super. En krimserie for hele familien som starter med at programleder Selda er på vei til finalen i «Klassequizen» og går rett i en felle og skader seg. Og kofferten med de viktige finalespørsmålene stjeles. Hvem vil ødelegge for henne?

I radioteaterets påskekrim «Isblind» avsløres en forsker som spion og dør like etterpå. Oberon Qvist kobles på saken og følger sporene videre til forskningsskipet Sonja Henie. Bak kriminaletterforsker Obereon Qvist står Knut Nærum.

Mystisk på TV 2

Årets påskekrim er «Agatha Christies: Den fjerde rytter», en klassisk krim som handler om Mark Easterbrook, hvis navn dukker opp på en mystisk liste funnet i skoen til en død kvinne. Etterhvert som de øvrige personene på listen dør, begynner Marks tilsynelatende perfekte liv å rakne. Serien som består av tre episoder hadde premiere på  TV 2 Skjærtorsdag.

Årets påskekrim fra TV 2 er

Innen krimsjangeren på TV Sumo vises både nordiske og internasjonale serier som «Bäckström», «Hamilton» og «Mallorca Files». I tillegg vises litt eldre favoritter som «Line of Duty», «Peaky Blinders», «Wallander», «Beck»-filmserien og «Modus».

Fortsatt god krimpåske!

[email protected]