Hjem Kultur Disse får fylkets kultur- og idrettspriser

Disse får fylkets kultur- og idrettspriser

Musiker og komponist Magnus Aannestad Oseth (29) fra Steinberg i Nedre Eiker stakk av med det gjeve arbeidsstipendet.

– Trompetisten Magnus Aannestad Oseth har markert seg på jazzscenen internasjonalt, nasjonalt og lokalt og vi er stolte over å kunne gi ham arbeidsstipendet på hele 150.000 kroner, sier fylkesordfører Roger Ryberg (Arbeiderpartiet).

Et proft løft

Formålet med arbeidsstipendet Årets fylkeskunstner er å løfte frem det profesjonelle kunst- og kulturlivet i Buskerud og å gi profesjonelle aktører bedre leve- og arbeidsvilkår i fylket.

– Han får arbeidsstipendet Årets fylkeskunstner 2020 og vi gleder oss til å følge ham i året som kommer, sier Ryberg.

29-åringen har mastergrad i utøvende trompet fra Rytmisk Musikkonservatorium i København.

Han har markert seg på den europeiske jazzscenen i de seneste årene, og har blant annet representert Norge tre år på rad i JM Jazz World Orchestra. Han har presentert egenkomponert musikk på Kongsberg Jazzfestival. Oseth er mottaker av en rekke legat og stipender – blant annet Buskerud fylkeskommunes utviklingsstipend og senest Drammen Rotarys Kulturstipend 2018.

I forbindelse med opptaksprøver til høyere musikkutdanning i 2009, ble Oseth tilbudt skoleplass ved både NMH Norges Musikkhøgskole i Oslo, NTNU Jazzlinjen i Trondheim og RMC Rytmisk Musikkonservatorium i København.

Øvrige priser

Årets fylkeskulturpris: 50.000 kroner

Tekstilkunstner og initiativtaker av AIR Green Kristin Lindberg fra Krødsherad.

Kristin Lindberg har gjennom de siste årene tilrettelagt sin egen gård, Søndre Green, for kunstneroppholdet AIR Green. Lindbergs solide kunstneriske praksis, brede erfaring og verdifulle nettverk har gjort AIR Green til et meget attraktivt kunstneropphold for profesjonelle kunstnere fra inn- og utland.  

Tekstilbasert kunst har med Lindbergs iherdige innsats fått et viktig møtepunkt i vår region. Samarbeidet med både nasjonale, regionale og lokale aktører har gitt prosjektet bred forankring. 

Årets fylkesidrettspris: 50.000 kroner

Svømmer Andreas Skår Bjørnstad fra Drammen.

22-åringen har vært i verdenstoppen i svømming for funksjonshemmede i mange år. Han er et forbilde for mange handikaputøvere og andre verden over.

Han tok sin første senior NM-medalje som 13-åring og innehar i dag tre verdensrekorder og 20 norske rekorder, har kapret 5 EM-medaljer (3 sølv og 2 bronse), 5 VM-medaljer hvorav en gull i 2018 på 400 m fri. I olympisk sammenheng har han bronse fra Rio i 2016. Andreas har fått prisen som «Årets mannlige funksjonshemmede utøver» to ganger på Idrettsgallaen. Nå siktes all trening mot en formtopp i OL 2020 i Tokyo.

Utviklingsstipend kultur: 5 stipender på 20.000 kroner

Ingrid Konstanse Schade, dans (1999) fra Drammen
Jostein Venås, film (1994) fra Hemsedal
Kjersti Sofie Halvorsen, litteratur (1993) fra Lier
Trine Wester, kunst (1964) fra Hurum
John Ole Morken, musikk (1979) fra Modum

Det deles ut 5 stipender på kr 20.000. Som hovedregel skal minimum to av utviklingsstipendene tildeles unge, og aldersgrensen for unge er satt til 25 år. Det er mottatt 23 søknader om utviklingsstipend kultur i 2019.

Utviklingsstipend idrett: 5 stipender på 20.000 kroner

Mari Wetterhus, Svene IL, Skiskyting
Selma Øen Li, ITF Taekwon-Do, Taekwon-Do
Jørgen Baklid, Konnerud IL, Skiorientering og Orientering
Bendik Gjerdalen, Hønefoss Brettklubb, Snowboard
Henrik Fagerli Rukke, Hol IL, Skøyter

Stipendordningen er søknadsbasert og deles ut til 5 utøvere mellom 15 og 23 år (Født 1996-2004). 37 utøvere har søkt om utviklingsstipend idrett i 2019.

PS: Alle prisene bli delt ut under en høytidelig prisaften i fylkestingssalen 17. desember.

[email protected]