Hjem Kultur Drammen Damekor fyller 80 år

Drammen Damekor fyller 80 år

Det var en inspirerte gruppe damer, med Sigrid Christoffersen i spissen, som startet et damekor en høstdag i 1940. Christoffersen var journalist i Drammens Tidende fra 1939 til 1976 og en samfunnsengasjert person som i mange år preget avisen under signaturen -sc-. Hun var medstifter av Musikkens Venner, Drammens Damekor, Bragernes Kirkeforening og Ensliges Landsforbund. 

Drammens Damekor er den dag i dag et levedyktig og vitalt kor som har en begivenhetsrik historie med mange, flotte opplevelser i inn-  og utland.

Korets første dirigent var Gunvor Mjelva. Hun var født i Drammen og var en norsk sangerinne (sopran), opprinnelig pianist. Hun debuterte i Universitetets aula i 1932 og opptrådte på alle store scener i Skandinavia.

Mange dirigenter har bidratt til korets suksess. Den mest fremtredende har vært Marie Foss som ledet koret fra 1951 til 1975. I denne perioden hadde koret sin glanstid.

En av de store sangbegivenheter var fremførelsen av Beethovens 9. symfoni med gjestedirigent Øivind Fjeldstad, Drammens Byorkester, solister og kor på korets 15-års feiring i Drammens Teater.

NRK inviterte koret, med de samme gjester som i Drammens Teater, til oppførelse av Beethovens 9. symfoni. Konserten ble sendt direkte ut over riksnettet onsdag, 9. mai i 1956.

Siden har mange dirigenter bidratt, bl.a. Folke Bengtson, som var sangpedagog på Norges Musikkhøyskole. Han førte med seg mange unge, dyktige studenter. Marit Sehl, Kari Aske og Eva Landro ble i tur og orden dirigenter for koret, og har inspirert med sine friske innslag.

Marija Pavlovic ble damekorets dirigent i 2014, og det var et svært godt valg. Hun har tilført koret mye lærdom om stemmebruk med sin store kompetanse. Hun er inspirerende, dyktig og ikke minst tålmodig. Alt for at koret skal fremstå best mulig. 

Korona har satt en stopper for jubileumsplanene. Damekoret har imidlertid håp om og tro på at det i løpet av høsten skal kunne feire med en korkafé og den tradisjonelle julekonserten i Bragernes kirke.

[email protected]