Hjem Nyheter Drammen i kalenderform

Drammen i kalenderform

Den pensjonerte bibliotekaren, Liv Evju, har de siste årene skrevet teksten til de historiske bildene, og Saturn Kommunikasjon AS har designet og trykket byens egen kalender. 2020 utgaven er den siste av den originale Drammenskalenderen før kommunesammenslåingen av Svelvik, Drammen og Nedre Eiker skjer ved årsskiftet.

–2020 utgaven handler først og fremst om Drammen by, bekrefter Liv Evju.

Opptatt av byen

Evju ønsker å lære mer om byen hun er født og oppvokst i. Derfor synes hun det var spennende å få muligheten til å bli enda bedre kjent med Drammens historie som voksen.

–Jeg flyttet fra Drammen rett etter artium i 1960 og kom tilbake for ni år siden. Og det er en glippe på 50 år. Derfor er jeg opptatt av å skaffe meg informasjon om hva som har skjedd i byen i løpet disse årene, samtidig som jeg vil ta vare på det som jeg har kjennskap til fra tidligere, forteller hun.

 Liv Evju er også utdannet autorisert byguide i Drammen.

–Noe av historien fra tidligere Drammen er gjenkjennbart, mens andre ting er totalt forandret, sier Evju.

Kalenderåret 

Årets første måned, januar, er viet Thorleif Haug som er født på Årkvisla i Lier i 1894. I voksen alder ble han kjent for sine meritter innen langrenn og kombinert.

–Thorleif Haug ser veldig innbitt ut der han står på startstreken på 50 kilometerløpet i 1917 som 22-åring. Etter at han ga seg som idrettsutøver jobbet han som rørlegger i Drammen kommune før han døde i Drammen i 1934, bare 40 år gammel, sier Evju.

Dagens rådhus har også huset byens fengsel, rettsal og politistasjon.

–Det var celler i både første og andre etasje. Og politimesteren i Drammen bodde på politistasjonen, forklarer hun om årets andre måned i kalenderen.

Stasjonsbygningen til Drammen stasjon er viet oppmerksomhet i mars.

–Stadskonduktør Georg Bull tegnet stasjonsbygningen som ferdig i 1868. Etter hvert ble bygningen utvidet i høyden og med tilbygg, forteller tekstforfatteren.

Livet i byen og jubileum

I april er det mulig å bli bedre kjent med Glassverket.

–Glassverket var en veldig viktig bedrift i byen. Og spesielt etter at Christiania Glasmagasin overtok driften og begynte å lage vindusglass, forklarer Evju.

I skobutikken Normal i Nedre Storgate ble det solgt sko som ble laget på skofabrikken på Øren.

–I butikken ble det også solgt herresko av merket Windsor, forteller Evju om kalenderbildet i mai.

I juni er Baptist kirken et gjenkjennelig blikkfang i Konnerudgata. Utsikten fra Thurmansvei i juli er fortsatt en populær utkikspost i Bragernesåsen.

På 1100-tallet ble det ved gården Hanaval funnet en kilde. Den ble vigslet til Sankt Olav, og over kilden bygde man en kirke som sto ferdig og ble innviet i 1220.

–I august neste år markeres 800-årsjubileumet til Skoger gamle kirke. Derfor er august måned viet kirken som er en av to kirker i Norge som er bygget over en kilde. Den andre er Nidarrosdomen, forklarer Evju.

Bjørnstjerne Bjørnson 

Ifølge en legende skal selveste Bjørnstjerne Bjørnson under et besøk i Drammen som korrespondent for en Oslo-avis besøkt Jacob Borch.

–Under besøket gikk Borch og Bjørnson en tur på Brakerøya og det sies at under denne turen skal Bjørnson ha pekt ut tomten hvor Borch senere bygget Fjellheim gård, forteller Evju, om motivet forseptember måned.

I oktober får drammenserne muligheten til å bli bedre kjent med Wriedts Bryggeri. Christian Wriedt startet bryggeriet i 1858 og sønnen Gustav drev videre til sin død i 1907. I Drammenskalenderen kan man bli enda bedre kjent med historien til dette bryggeriet. Samt historien til National Industri på Brakerøya hvor Drammens nye sykehus i dag bygges.

I kalenderens siste måned – desember vises utsikten over byens storstue, Bragernes torg.

–På dette bildet ser vi tydelig de brede branngatene som ble opprettet etter den store bybrannen i 1866 på Bragernes, forteller Liv Evju, om bildet som er tatt fra kirketårnet et sted mellom 1899 og 1920.

–Kalenderen er i salg hos alle byens bokhandler, avrunder Liv Evju.

[email protected]