Hjem Nyheter Usikkert når kulturen er oppe og går igjen

Usikkert når kulturen er oppe og går igjen

Da koronapandemien satte en stopper for kulturarrangementer måtte Drammen Scener stenge dørene for publikum, torsdag 12. mars. I rekordfart måtte ansatte ved Drammens Teater og Union Scene kaste seg rundt og booke om oppsatte arrangement.

–Vi flyttet på alt som lot seg flytte på, så vi for oss en hektisk høst med både ordinære arrangementer og utsatte forestillinger. Men slik situasjonen er nå er det fortsatt ikke økonomisk forsvarlig å sette opp store produksjoner, forteller daglig leder ved Drammen Scener, Knut Harald Pleym.

Ringvirkninger

I tillegg til tap av billettinntekter har det vært full stopp for konferanser og event ved kulturinstitusjonen.

–I 2019 utgjorde denne formen for arrangement 25 prosent av inntektskilden til Drammen Scener, og serveringen 15 prosent.  Dette er midler som er viktige i forhold til å kunne subsidiere kulturarrangementene, forklarer Pleym.

Selv om alt er veldig usikkert kikker Knut Harald Pleym opp og fremover. Foto: Marianne M. Jonassen

I disse dager er Drammen Scener inne i sin fjerde runde for å finne gode løsninger på hvilke arrangement de kan beholde.

–Siden ingen støtteordning er på plass for høsten har vi opplevd et frafall av arrangementer på 90 prosent. Samtidig opplever vi at artister ikke tør å legge ut på store turneer når det er en stor usikkerhet rundt det økonomiske og logistikk, sier daglig leder.

Ifølge Pleym svinger det mellom optimisme og usikkerhet blant de ansatte drøye fem måneder etter at dørene ble stengt for arrangementer.

–Det eneste som er sikkert, er at ingenting er sikkert. Det gjør at ting endres fra dag til dag i og med at vi er midt i en pandemi, sier han, og forteller om at usikkerheten preger hvordan de jobber om dagen.

– Vi trenger mer forutsigbarhet enn at vi må legge frem mulige løsninger for 2021 når regjeringen først legger frem neste års Statsbudsjett i oktober, før et endelig vedtak i desember. For oss det er altfor sent å trykke på knappen i desember, da vi allerede er godt i gang med å booke arrangement våren 2021. I tillegg er det svært få som nå tør planlegge noe for våren siden arrangørene og artistene ikke kjenner økonomien som ligger til grunn. Vi risikerer da å få en vårsesong uten artister.

Kommunal støtte 

Etter permittering av ansatte i vår er alle de 36 ansatte ved Drammen Scener tilbake i full jobb.

–Det er for tidlig å si om det kan bli snakk om oppsigelser på grunn av store økonomiske tap. Men vi håper å kunne skape såpass mange alternative arrangementer at vi kan beholde alle ansatte, sier Pleym, og forteller om en tett dialog med Drammen kommune.

–Vi kontaktet kommunen tidlig da vi forsto hvilken vei det kom til å gå. Og at det ville være behov for ekstra tilskudd for å kunne lage den nye ”normalen” og få til så mange arrangement som mulig ut i fra de rammene vi har.

Bakgårdskonserter

Pleym melder om stor hunger etter kulturarrangementer blant drammenserne. Noe bakgårdskonsertene på Union Scene er et godt eksempel på.

–Flere av de syv intimkonsertene vi har arrangert har vært fullsatt, forteller en lett optimistisk Pleym til Byavisa Drammen.

–Enkelte av arrangementene er flyttet fra Drammens Teater til Union Scene hvor vi lettere kan avvikle i henhold til en meters regelen som FHI har gitt og med maks 200 publikummere. Og vi har stor tro på at kulturlivet vil stå på beina igjen, men vi vet ikke helt når, avrunder Knut Harald Pleym, daglig leder ved Drammen Scener.

[email protected]