Hjem Nyheter Drammen travbane i sluttspurten

Drammen travbane i sluttspurten

Det er sunn økonomi hos Buskerud Trav, og de har full mulighet til å investere i de nye eiendommene som skal bygges på travtomta.

Avventer
– Vi vil avvente og se hvilke planer som klubbes gjennom både hos utbygger Sjølyst Utvikling AS med Ola Mæle i spissen, og kommunen som skal gi sin endelige tilslutning. Utvklingen av området vil ta tid – vi ser kanskje på 10 år frem i tid, sier daglig leder Hans Roar Bakken i Drammen Travbane AS.

– Drammen kommune har også litt og si, for de eier Berskaug idrettsanlegg som går inn på tomta til travbanen.

Nedbemanning
Inntil da skal travbanen avvikle aktiviteten. Det betyr også nedbemanning i de ulike organisasjonene som er tilknyttet travbanen: Buskerud Travforbund eier 88,7 prosent av Buskerud Trav Holding AS, som igjen eier Buskerud Trav Eiendom AS og Drammen Travbane Drift AS. Åssiden Eiendom AS eies med 80 prosent av Buskerud Trav Eiendom AS. Sjølystgruppen AS og Nils Tveit Holding AS eier 20 prosent av Åssiden Eiendom AS.

– Nedbemanningen vil stort sett skje der det er aktivitet knyttet direkte til banedrift og løp. Noe aktivitet vil det fortsatt være – vi regner med å opprettholde banen som treningsbane for leietakerne våre et år eller to, sier Bakken.

Konsekvenser
Drammen Travbane har lang historie. Banen ble flyttet fra Marienlyst i 1955, og den gang var Åssiden stort sett jorder og bondegårder. Byen har senere flyttet etter, og i dag er Drammen Travbane en integrert del av byen.

– Idretten har endret seg, folk har endret seg og samfunnet har endret seg, sier Bakken.

– Da Rikstoto kom på banen med tv-overføringer, ble publikum sittende hjemme og følge løpene. Dette var på 90-tallet. Litt senere samme tiår ble det mulig å spille på internett, og dermed hele travsporten flyttet dit.

Færre hester
– Det har gått rykter om at Drammen kommune har presset på oss for å få oss til å legge ned. Det stemmer absolutt ikke – vi har et veldig godt forhold til kommunen. Årsaken til at vi har besluttet å legge ned er rett og slett færre starthester og færre løp, sier Hans Roar Bakken.

– Det er også mer komplisert å gjennomføre løpene, sier veterinæren som har vært knyttet til travbanen i en årrekke, Sveinung Loe. Han er ansatt av Mattilsynet, og har passert pensjonsalder. Men han har valgt å stå løpet ut i miljøet han kjenner så godt.

– For eksempel har dette med kontroll av hestene før start blitt en svært omfattende prosess med mye sikkerhetsforanstaltninger. Derimot har jeg aldri hatt grunn til å være bekymret for hestene når det gjelder banen. Den har vært i tipp topp stand til en hver tid, takket være banemester Leif Arne Kleven.

Kleven har vært baneansvarlig siden 1985, og har fått Norges Vels Fortjenestemedalje for godt utført arbeid. Også han går av med pensjon etter siste løp i desember.

Fremtiden
Til tross for nedleggelse av banen i Drammen er det ingen planer om å legge ned travsporten i Buskerud. Tvert i mot, her skal det satses videre, større og bredere.

– Vi ser oss rundt etter lokaliteter, og har sannsynligvis landet på Helgelandsmoen i Ringerike, sier Bakken, som er svært bevisst på at noen sjarmoffensiver må til for å lokke unge mennesker til stallene og hestesporten.

– Vi ser på samlokaliseringsmuligheter. Vi må finne ut av hva ungdommen liker å drive med, og samlokalisere med dette. Er det dataspilling, så får vi legge til rette for det. Er det andre idretter, så vil vi samarbeide.

– Vi tror at når ungdommene først får et glimt av livet med hester, så vil de få interesse.

Siste løp
21. desmber er teppefall, og denne dagen går tre løp: Ludvig Nilsens Minneløp, Ole A. Landaas Minneløp og Drammen kommunes Pokalløp.

– Ludvig Nilsens minneløp var det første løpet som ble kjørt på banen 2. pinsedag 1955. Dette løpet vil også bli det siste løpet som kjøres på banen, sier Hans Roar Bakken.

[email protected]