Hjem Nyheter – Du er flink sykepleier, men en bedre ressurs i hjemlandet, sa...

– Du er flink sykepleier, men en bedre ressurs i hjemlandet, sa pasienten

Sykepleier Nastaran Samavat fra Drammen har blitt diskriminert flere ganger av sine pasienter på grunn av sin hudfarge eller utenlandsk opprinnelse.

Hun forteller om flere ulike hendelser blant annet der hun har hørt at en pasient har fått økt depresjon på grunn av hennes hud og hårfarge og særlig hennes navn.

– Det har blitt sagt at mitt navn er rart og det gjør pasienten usikker, sier hun.

Mange sykepleiere i Norge opplever diskriminerende og hatefulle ytringer fra pasienter på grunn av hudfarge eller utenlandske opprinnelse. Det viser en fersk spørreundersøkelse blant 2600 av Norsk Sykepleierforbund sine medlemmer.

Flere ganger har Nastaran fått høre at pasienter ikke ønsker å få hjelp av henne på grunn av hennes mørke hårfarge og hudfarge.

– I noen tilfeller har det blitt sagt at jeg er veldig flink sykepleier og jeg hadde vært en stor ressurs for mitt hjemland hvis jeg reiser tilbake, forteller hun.

Møter diskriminering

Nastaran Samavat har jobbet som sykepleier siden 2011, og har jobbet ulike steder som hjemmesykepleie, psykiatri, asylmottak, og jobbet med både barn og voksne med psykisk funksjonshemming.

Fellestrekket har vært at hun har møtt diskriminering i fleste av de jobbene hun har hatt.

– Ofte når jeg har begynt på et nytt sted så har både kolleger, pasienter og pårørende vært mest opptatt av hvor jeg kommer fra og særlig hvor jeg har fått kompetansen min fra, forteller hun.Nastaran Samavat er en av flere sykepleiere i Norge som opplever diskriminerende og hatefulle ytringer. Det viser en ny undersøkelse.Foto: Privat

Til tross for at Nastaran har studert i Norge og behersker norsk godt, både muntlig og skriftlig.

– Jeg har opplevd at jeg og mine kolleger med flerkulturell bakgrunn eller de som har mørk hår og hudfarge, må jobbe hardt for å få tilliten både hos pasienter, pårørende og kolleger, sier hun.

Nastaran forteller at det blir tungt å bruke så mye energi på at andre skal akseptere henne og hennes profesjon som sykepleier, til tross for at hun har studert her i Norge.

Må gjennom prosess

– Mine etnisk norske kolleger blir alltid akseptert fra første dag, både av kollega, pårørende og pasienter. Derimot må jeg gå gjennom en prosess for å bli akseptert og for å få tilliten, sier hun.

Ifølge henne skjer dette ofte.

Hun takler det ved å være tålmodig og lar de bli kjent med henne og jobber hardt for å få deres tillit, noe som gjør henne trist innerst inne innrømmer hun.

– Jeg må innrømme at det belaster meg psykisk. Det gjør noe med meg, jeg føler meg utenfor og trist. Llikevel smiler jeg alltid, er tålmodig og prøver å bruke mye humor og håper å få tilliten med tiden, sier hun.

[email protected]