Hjem Forbruker Hvorfor er det så dyrt å kjøpe aksjer?

Hvorfor er det så dyrt å kjøpe aksjer?

aksjehandel

Hvorfor betaler vi så høye kurtasjer for å kjøpe aksjer i Norge? Det er et spørsmål som er vanskelig å svare på.

Kontrasten er stor sett opp mot en del andre land. Ett eksempel er USA hvor nærmest ingen meglere krever kurtasje hver gang man kjøper aksjer på nett.

For det er liten tvil om at gebyrene er «høye» her til lands. Forsøk å kjøpe aksjer via Danske Bank og du må punge ut 89 kroner. Eller hva med Handelsbanken? Der er prisen «bare» 100 kroner hver gang du handler. Slike priser virker eventyrlige for de som har brukt utenlandske meglere.

Høy kurtasje

En prisoversikt for kjøp og salg av aksjer publisert av ITavisen viser at vi betaler alt fra 1 til 100 kroner hver gang vi handler. I realiteten er det kun Nordea som kan tilby kurtasjenivåer ned mot 1 kr per handel. Hos den svenske banken må nordmenn betale 0,04% av beløpet, med en minstekostnad på 1 kr.

Hos de fleste andre er prisnivået langt høyere. For en småaksjonær som handler aksjer for mindre beløp i året vil det koste et sted mellom 50 til 100 kroner hver gang de selger eller kjøper aksjer. Det gir lite økonomisk mening! Nettavisen gir også et detaljert bilde av prisnivået.

Spørsmålet blir som følger – Hvorfor koster det så mye penger å kjøpe aksjer hos norske meglere?

En vernet bransje (kanskje)

Èn mulighet er at bransjen er relativt «vernet» sammenlignet med andre industrier i Norge. Kjøp og salg av aksjer er noe som tilbys av store meglerhus og banker i Norge. Som kjent kan det koste ekstremt mye penger å starte sin egen finansvirksomhet i landet.

Et forsiktig estimat tilsier at det kan koste opptil 1 milliard kroner å starte ny bankvirksomhet, noe som skyldes de strenge kapitalkravene i Basel-avtalen. Som aksjemegler opererer man i prinsippet som en bank, da kundene får sitt eget kontonummer med renteutbetalinger og så videre.

Det hjelper heller ikke at nordmenn er kjent for å være svært lojale ovenfor finansinstitusjonene. Undersøkelser har tidligere fastslått at vi taper milliarder av kroner i året på grunn av vegring mot å flytte kontoer og lån over til konkurrenter med bedre betingelser. Aksjekjøp er sannsynligvis ikke noe unntak.

Med andre ord – Banker og meglere har få insentiver for at kunder skal kunne kjøpe aksjer billigere.

I løpet av de siste 2 årene har nye aktører etablert seg på det norske markedet, takket være EØS avtalen. Det inkluderer selskaper som eToro. Selskapet var tidligere kjent for såkalt CFD handel, men har nå utvidet sortimentet til å inkludere aksjer, råvarer mm.

Det spesielle er at eToro ikke krever noen kurtasje fra kundene sine. Derimot tar de høye gebyrer for å handle i andre instrumenter. Så hvorfor kan ikke norske meglere kutte prisene sine tilsvarende?

Man kan bare spekulere i årsakene, men det kan også være at meglere betaler høye årlige gebyrer til andre aktører. Her er det naturlig å tenke på Euronext og Verdipapirsentralen. Euronext kjøpte Oslo Børs i 2019, etter en intensiv budkrig med Nasdaq børsen.

De store vinner

Man kommer ikke utenom å nevne ett viktig faktum – De som kjøper og selger aksjer i store kvantum får betydelige rabatter i kurtasjen. I Norge har meglere flest et system som gir rabatter i henhold til ordrestørrelsen. Typisk setter de et maksbeløp i kurtasje per aksjehandel, noe som betyr at store ordre slipper unna med å betale en mindre andel i gebyrer.

Dermed er det de som kjøper aksjer i store kvanta som tilslutt vinner, mens småinvestorer betaler dyrt.