EGEN KONGELIG PODCAST: Hver torsdag slipper Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen (f.v.), Dina Heier Pedersen og Jørgen Kaupang-Marthinsen en ny episode av deres egen kongelige podcast «Undersåttene» som produseres av Schweinhund. Marianne Jonassen

Eikerværing med kongelig podcast

Skrevet av Marianne M. Jonassen
29.11.2019 10:47

I podcasten «Undersåttene» lever Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen (21) fra Krokstadelva ut hoffreporter-drømmen sammen med to kongehusinteresserte venner.

Hver torsdag blir lyttere av «Undersåttene» oppdatert på all sladder og historiske begivenheter om Europas kongelige.

Syv år gammel leste Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen en bok om 1905 og Norges første konge etter Unionsoppløsningen, Kong Haakon den syvende, dronning Maud og kronprins Olav. Historien om kongelige fikk syvåringen til å bli nysgjerrig på faget. Som 17-åring skrev han kronikken «Kongehuset ikke et onde». En kronikk som også skapte interesse hos TV 2s «God morgen Norge». I dag studerer eikerværingen historie ved Universitetet i Oslo (UiO) og driver podcasten «Undersåttene» sammen med sine gamle teatervenner og programledere, Jørgen Kaupang-Marthinsen (23) fra Horten og Dina Heier Pedersen (25) fra Sandefjord. Trioen møttes første gang under en teatercamp i Arendal for fire år siden.

Fordelt rollene

Da eikerværingen Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen postet et bilde fra en kongelig begivenhet tok det ikke lang tid før Jørgen responderte med en kommentar om at også han er interessert i kongelige. Kongeinteresserte Dina hang seg på, og tidligere i år ble ideen om å starte en egen podcast om Europas kongehus født.

Ole-Jørgen Kaupang-Marthinsen

Mens Dina oppdaterer lytterne på det nyeste fra sladrepressen tar Jørgen for seg tematikken om hvordan de kongelige henger sammen i Europa. Og Ole-Jørgen stiller alltid forberedt med historiske tilbakeblikk. Som sist torsdag da temaet var Russland og lytterne fikk servert historier om tsaren som drepte sin sønn, og ufødte barnebarn, og tsarinaen som hadde en 40 år yngre elsker.

–Vi starter alltid sendingen med siste sladder før vi tar for oss ukens tema og avrunder med spørsmål fra lytterne, forklarer Ole-Jørgen.

 

Kongelig kjærlighet

Under vielsen av Meghan og prins Harry var Ole-Jørgen tilstede i Windsor. Dina og Jørgen feiret begivenheten med en bryllupsfest i leiligheten til den kvinnelige programlederen. På spørsmål om hvem de selv kan tenke seg å gifte seg med av de kongelige dveler Dina.

KONGELIG BRYLLUP: Da Meghan og prins Harry giftet seg i Windsor Castle var Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen fra Krokstadelva tilstede i Windsor gater for å hylle det nygifte paret.  Foto: OLE-JØRGEN SCHULSRUD-HANSEN

[annonse]
–Jeg vet faktisk ikke om jeg er i stand til å være en god kongelig representant i forhold til alle tilstelningene som du må delta på, sier hun.

Jørgen håper at Norges fremtidige dronning, prinsesse Ingrid Aleksandra finner en mann valgt ut i ifra hennes eget hjerte.

–Det hadde vært stas om prinsesse Ingrid Aleksandra hadde fattet interesse for en gresk gud, eller en av de spanske tronarvingene som befinner seg litt lenger ut i arverekken. Men finner hun seg en Lukas eller Marius så er hun hjertelig velkommen til å gjøre det også, kvitterer han.

–Mulighet for å få inn litt mer blått blod i kongefamilien hadde vært moro, supplerer Ole-Jørgen.

DRONNING OG PRINSESSE: Dronning Sonja og prinsesse Ingrid Aleksandra i slottsparken. Foto: OLE-JØRGEN SCHULSRUD-HANSEN

Europas kongehus

«Undersåttene» er en podcast som fokuserer spesielt på Europas kongelige, og generelt om verdens kongelige. Dynastiets forbindelser og historiske fun fact er også noe av det programlederne byr på i løpet podcasten´s tilmålte sendetid.

–Hittil har vi vært innom Norge, Danmark, Belgia, Luxemburg, England, Sverige, Spania, Hellas og sist uke Russland. Alle disse kongehusene vi har snakket om er familiært tilknyttet det Norske kongehuset og i 12 episoder har vi snakket om hvordan de henger sammen og hvordan de har påvirket hverandre. Vi har også hatt besøk i studio av forfatter og kongehusekspert Tor Bomann Larsen, forklarer Jørgen.

–Vi tar også utgangspunkt i vår interesse i de forskjellige kongehusene. Og for Dina og Jørgen er det ofte det moderne kongehuset som de forteller om, mens jeg snakker om det historiske. For det er jo ikke uten grunn at jeg studerer historie, sier Ole-Jørgen.

Hendig uhell

Da prinsesse Ingrid Aleksandra ble konfirmert tidligere i høst var Ole-Jørgen tilstede på slottsplassen. En reporter fra TV2 la merke til at han og ønsket å følge Eikerværingen resten av konfirmasjonsdagen.

–Det var rett og slett et hendig uhell som førte til at TV2 fulgte meg resten av dagen i forbindelse med den kongelige konfirmasjonen, forteller Ole-Jørgen.

Jørgen referer til en annen opptreden på tv-skjermen i forbindelse med tidligere nevnt kronikk om de kongelige som Ole-Jørgen skrev da han var 17 år.

–I kronikken forsvarte jeg kronprinsparet i forbindelse med Yatcht turen deres. Noe jeg også gjorde under God morgen Norge sendingen hvor også avdøde kongehusekspert, Kjell Arne Totland deltok, forteller Ole-Jørgen.

Hoffreporter drøm

Å stikke seg frem i offentligheten som hoffreporter og skrive historiske bøker om de kongelige er en drøm som Ole- Jørgen Schulsrud-Hansen håper går i oppfyllelse.

–Det hadde vært moro å gå i fotsporene til forfatter og kongehus ekspert, Tor Bomann-Larsen og skrive egne historie bøker om kongehusene i Europa, avrunder Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen.

Podcasten «Undersåttene» ligger på Podtail, Spotify, iTunes og SoundCloud. Og hver torsdag kringkastet en ny episode.

marianne@byavisadrammen.no