Hjem Kultur Ellevilt farvel med Buskerud

Ellevilt farvel med Buskerud

– Før fylkeskommunen kom på dagsorden hadde vi en idé om å lage et prosjekt som handlet om Buskerud, fordi Elvekompaniet har siden start hatt som en statutt at man skal ha tilknytning til Buskerud. Da fylkesreformen ble vedtatt var det enkelt å gå for at det skulle handle om reformen og fylkeshuset. Og vi synes det har vært veldig artig å dykke inn i temaer som tilhørighet og identitet pakken i form av reform-fakta og byråkratisk gavepapir, forteller Elvekompaniets teatersjef, Andrea Vik.

Stort apparat
Idéhaver og Elvekompaniets egen teatersjef, Andrea Vik har regien. Ulrik Tangen er regiassistent. I tillegg bistår Anders Firing Aardal og Marthe Sofie L. Eide som dramaturger i prosessen. Håkon T. Nielsen drar hele skuta fremover som produsent.

–I en så kort prøveperiode som fire uker er det viktig med et helgardert apparat som skyver forestillingen fram mot sluttstreken.

På scenen i Drammens Teater står de åtte skuespillerne; Benedikte Karine Sandberg, Hans Norman Røine, Håkon T. Nielsen, Inga Ibsdotter Lilleaas, Robert Rustad Amundsen, Iselin Doret Brandt Bestvold, Ragnhild Graven og Anette Løbach. Og UngdomsKompaniet til Attic stiller med 12 dansere under forestillingene.

–Rundt forestillingen jobber et stort apparat med lokale utøvere fra Buskerud. I tillegg til 30 stykker fra Elvekompaniet bidrar hele apparatet på Drammens Teater, forteller Vik om CO-produksjonen mellom Drammens Teater og Elvekompaniet.

GEIR RAMSVIK

Byråkrater, politikere og patrioter
På premieren i Drammens Teater lørdag 8. februar vil publikum få muligheten til å bli kjent med byråkrater og politikere på fylkestinget. I tillegg til lokale og patriotiske buskerudværinger.

–Forestillingen tar absolutt ikke utgangspunkt i reelle og virkelige mennesker, men forestiller seg hva som skjedde i korridorene på fylkeshuset de skjebnesvangre timene før og etter sammenslåingen ble vedtatt, sier teatersjefen.

Hovedpersonen «Rita» i «Bye, bye Buskerud» får sin store drøm oppfylt når hun endelig ansettes som sekretær for fylkesordføreren i Buskerud fylke. Men hun, politikerne og byråkratene på fylkestinget vet lite om at det på Ritas første dag kommer et brev i posten fra selveste regjeringen, med informasjon om fylkesreformen.

–Hva skjer med Buskerud nå? Hvem skal Buskerud slåes sammen med, og hva skal være vår identitet? er spørsmål som dukker opp når fylkesreformen om få timer trer i kraft, sier hun og forteller om at karaktergalleriet på fylkeskommunen har liten tid til å løse flokene.

Glimt i øyet
–Vil de klare å si bye, bye Buskerud med hevet hodet? undrer Andrea Vik.

Med ganske høye spark, glimt i øyet og stor kjærlighet til fylket sier Elvekompaniet «Bye, bye Buskerud» og «Velkommen Viken» i forestillingen, ifølge Andrea Vik.

–Manuset som er en hyllest til Buskerud er skrevet av Anders Firing Aardal, Marthe Sofie Eide, Kjersti Aas Stenby og undertegnede, forteller hun.

Forestillingen «Bye, bye Buskerud» spilles lørdag 8.- og søndag 9. februar på hovedscenen i Drammens Teater. Og skal vi tro Andrea Vik så gleder Elvekompaniet seg til å spille for folk og skape latter og glede om en så traust ting som fylkessammenslåing og -reform.

[email protected]