Hjem Kultur Alt klart for Drammen Sacred Music Festival

Alt klart for Drammen Sacred Music Festival

En pågående koronapandemi fører til et stort ansvar i forhold til smitteverntiltak og lokalt utbrudd av smitte. Det erkjenner styreleder for Drammen Sacred Music Festival, Ivar Flaten.

– Vi vet at vi som arrangør for festivalen har et stort ansvar. Og det vi gjør av forberedelser er helt avgjørende for at vi skal kunne se folk i øynene og oss selv i speilet etterpå og kunne si at vi har gjort det riktig og trygt. Det vil vi og det skal vi, sier Ivar Flaten.

Se, føle og oppleve

I sitt virke som dialogprest og medmenneske merker Ivar Flaten at mennesker har et stort behov for en trygg møteplass hvor de kan møte blikk, smile og ta imot smil etter flere måneder med begrenset kontakt.

– Når man har sittet alene med tv-en i månedsvis, så skjønner vi enda mer enn før forskjellen på å få noe gjennom en skjerm, sammenlignet med det å være et sted hvor vi kan oppleve fine ting i samme rommet og føle et fellesskap med andre, forteller han.

Lørdag 12. september åpner Drammen Sacred Music Festival offisielt under strenge smitteverntiltak på Union Scene med åpningskonserten det internasjonale bandet Norwegian World Orchestra der alle musikerne bor og arbeider i Norge.

Se hele programmet for festivalen her: www.drammensacred.no

– I år ser vi ikke for oss de store folkemengdene, men gode møter og oppleveleser i mindre format på tvers av religion og tro, sier han.

Den største stjernen på årets festival, Youssou N`Dour fra Dakar, med sitt 20 talls orkester er utsatt til neste år. Det samme er den store åpningsmarkeringen ved Ypsilon og markedsdagen på Friluftsmuseet. Friluftskonserten med Unni Løvlid er flyttet til Strømsø kirke søndag 13. september. Konserten er gratis og utstillingen Drammensere åpnes der samtidig.

– Heldigvis har vi muligheten til å invitere den store afrikanske stjernen på nytt neste år, og den store åpningsmarkeringen ved Ypsilon får vi også glede oss til, bekrefter Flaten.

Hjemmekonserter 

De populære hjemmekonsertene står også på programmet denne høsten.

– I år er blir det nok konkurranse om å få billetter til hjemmekonsertene, da strenge smitteverntiltak setter en maksimumsgrense på 20 personer, inkludert vertskapet og musikere. For de 10 til 15 personene som får være til stede på disse konsertene, blir det en sjelden opplevelse, forklarer Flaten.

Frøydis Grorud, blant annet kjent fra NRK-programmet ”Beat for Beat” spiller på en av hjemmekonsertene. En konsert der hun også slipper sin nye plate. Lilja, en nyere artist med internasjonal lansering, slipper sin nye plate på en av de andre hjemmekonsertene.

– Det at vi i utgangspunktet er kjent for å være en liten og intim festival vil bli ekstra forsterket i år, mener Ivar Flaten.

Hellig rom

Strømsø kirke er et av møtestedene hvor opp til 180 publikummere kan være samlet under arrangement i regi av Drammen Sacred Music Festival.

– Søndag 13. september vil også en av våre meste kjente folkemusikere, Unni Løvli sammen med den amerikanske artisten Zosha Warpeha, holde konsert i Strømsø kirke. Samme dag kommer saksofonisten Trygve Seim med sitt stjernelag til Portåsen i Mjøndalen. Det blir en magisk kveld i Wildenveys rike. Og på avslutningskonserten søndag 20. september er det duket for en nydelig konsert med Mats Eiltersen trio og Trio Medeival, forteller styrelederen.

Nina Holtan sin kunstutstilling vises under hele festivalen i Strømsø kirke med åpning før konserten med Unni Løvlid. Mens søndag 13. september huser Strømsø kirke også meditasjonsnatt og Jacobsmesse.

Varder

Festivalkunstner Tollef Thorsnes er invitert med installasjonen Varder som bygges av gammelt laftet tømmer. Publikum inviteres til å delta. Vardene bygges på tre forskjellige steder i Drammen.

– De tre vardene som skal plassere ved Ypsilon, Strømsø kirke og på Spiraltoppen, symboliserer påminnelse om hvem vi er, om utsyn og forankring. Ypsilon med sitt universitet et sted for kunnskap vitenskap og tenking. Varden ved kirken skal minne oss om troens og tradisjonenes plass i byen. Og Spiraltoppen gir utsyn over byen, over mangfoldet og den framtid vi skal skape sammen, summerer Flaten.

I denne krevende tiden med strenge koronatiltak, håper Ivar Flaten at vi ikke blir redde for hverandre.

– Vi må ikke gå inn i en angst for hverandre som gjør oss mer isolert og fremmede for hverandre. Vi må stole på at vi er hjemme når vi er syke og at vi respekter avstandsreglene. For det er fryktelig synd hvis vi ikke tør å komme sammen lenger i trygge rammer. Vi skal gjøre vårt. Jeg tror Drammen Sacred trengs mer enn noen sinne, sier Ivar Flaten, og ønsker velkommen til ni fantastiske festivaldager.

[email protected]