Hjem Nyheter Er du i tvil – la deg koronateste

Er du i tvil – la deg koronateste

I forrige uke ble det tatt til sammen 467 koronaprøver ved legevakten i Drammen.

206 drammensere har så langt fått påvist koronasmitte. 1.435 koronaprøver er tatt i løpet av de siste fem ukene. Antallet som er testet totalt i Drammen er imidlertid ikke mulig å fremskaffe.

Madli Indseth er leder for smittevernrådet og medisinfaglig virksomhet i Drammen. Hun er glad for utviklingen lokalt, og sier det tyder på at smittefaren i Drammen er minimal.

– De nasjonale helsemyndighetene bestemmer kriteriene for testing. Tidlig i pandemien var det kapasitetsbegrensninger på testutstyr og analysekapasitet ved sykehuslaboratoriene. Nå er det god kapasitet for testing og analyse, slik at de nasjonale kriteriene for testing nå er vide, sier Indseth.

Selv om det er lite smitte i drammenssamfunnet for tiden, er ikke pandemien over. Det er fortsatt smitte andre steder i Norge, og i mange land er smittetallene svært høye.

– Selv om smittefaren lokalt er lav, vil dette fort kunne endres hvis for eksempel mange drammensere reiser utenlands i sommer. Desto flere kontaktpunkter folk har, jo større risiko for smitte, sier Indseth, og ber folk ta forholdsregler.  

Hun oppfordrer også folk som er i den minste tvil om å la seg teste. Covid-19 forbindes ofte med luftveisplager, men kan også vise seg gjennom atypiske symptomer som magetrøbbel og slapphet.

– Nedsatt smaks- og luktesans er ganske spesifikt for covid-19, men det er ikke slik at alle med covid-19 har dette symptomet. De vanligste symptomene er luftveisplager, feber og hoste og senere i forløpet tungpust, sier Madli Indseth.

I sommer er det mange som skal ut på reise, og dette bidrar til å øke risikoen for at det kommer smitte til Drammen igjen. Derfor går oppfordringen til alle, uavhengig av om man skal reise bort eller være hjemme i sommer: Følg smittevernanbefalingene som sørget for at smittesituasjonen i Drammen kommune kom under kontroll etter den første smittebølgen.

PS: Siden 3. mars, da de to første drammenserne fikk påvist smitte, har kommunen rapportert daglig om utviklingen av koronapandemien. Fram til slutten av august vil dette gjøres ukentlig hver mandag.

[email protected]

 

FAKTA: Smittevernråd

Hold god avstand til andre enn dine nærmeste! 

Minst én meter – aller helst to meter – til alle som ikke regnes som dine nærmeste.

Vask hendene ofte og godt! 

Rene hender sprer ikke viruset videre. Det er mange ting den enkelte tar på hver dag. Vask deg på hendene etter å ha tatt på noe som du ikke vet at er rent.

Host eller nys i et papirhåndkle eller albuekroken! 

Koronaviruset smitter gjennom dråpesmitte. Dråpene kommer ut gjennom munnen og nesten når en personer som er smittet, hoster eller nyser.

Hold deg hjemme hvis du er syk eller har symptomer på sykdom! 

Har du symptomer på luftveissykdom må du unngå kontakt med andre og finne ut om du skal testes for covid-19 og hvor du kan gjøre dette.

Hvis alle følger disse rådene og tar vare på seg selv og hverandre gjennom sommeren, kan vi forhåpentligvis unngå en ny smittebølge eller større lokale utbrudd i Drammen kommune.