Hjem Nyheter Et eldorado for ungene

Et eldorado for ungene

Runar Jakobsen har en baktanke med å invitere flere hundre skoleelever opp til speiderhytta på toppen av Aronsbakken. Han vil nemlig reklamere for speiderlivet, og den beste måten å gjøre det på, er å la dem få prøve det.

Ingen dugnad

–Hittil har det ikke fungert etter planen, for vi har ikke blitt nedrent av nye medlemmer. Jeg tror ikke det er ungene det står på, for de stortrives og synes speiderlivet høres fint ut, sier Runar.

–Kanskje foreldrene er redde for masse dugnadsarbeid og kjøring og sånn, men faktum er at i speider’n har vi ikke noe dugnad. Vi har kakebaking til juleavslutningen, det er alt. Og ungene får en fritidsaktivitet som er sunn, morsom og lærerik. De får vært ute i naturen så mye de orker, og de kommer inn i et bredt fellesskap. De får vært med på leir og møtt speidere fra både inn- og utland, så fellesskapet strekker over landegrenser.

KONSENTRASJON: Her er Freyja i dyp konsentrasjon med pil og bue. Foto: Bente Wemundstad

Hele livet

–Etter noen år i speider’n får de som ønsker det og passer til det, tilbud om ledertrening. Det er ganske verdifullt å ha med seg på CV-en og ut i arbeidslivet. Og det beste av alt er at du kan være speider hele livet. Vi har en gruppe for gamle speidere som møtes et par ganger i året, og da har vi det kjempetrivelig med gamle filmer og mimring, sier Runar, som fyller 73 år akkurat denne dagen når Byavisa er på besøk. Et levende bevis på at speiderlivet er livslangt og like moro i dag som da han begynte.

Speiderhytta har i de senere årene fått tilskudd av en grillhytte og mange aktiviteter rundt den, såsom zipline, klatrestativer, pil og bue og snekring. Her er ungene velkomne til å boltre seg i utfordringene, og akkurat denne dagen er det elever fra Åssiden og Aronsløkka skoler som er på besøk.

BORDTENNIS: Et bordtennisbord midt inni skauen! Sofie A. (t.v.) spiller mot Sofie V. G., og tilskuerne er (f.v.) Nila, Oda og Sundus. De er fra fjerde klasse på Aronsløkka skole Foto: Bente Wemundstad (Se bildeserie nederst i artikkel)

Inviterer skolene

–Jeg sender invitasjon til skolene, og de er flinke til å benytte seg av tilbudet. Jeg synes det er kjempemoro å se ungene utfolde seg her oppe, og det føles godt når de kan sendes hjem med hodet og kroppen full av sunne og morsomme aktiviteter, sier Runar.

–I fjor som i år er det rundt 800 unger som kommer hit med skolene. De går opp Aronsbakken og innover til hytta, og man skulle tro de var slitne nok da, men neida. De løper til aktivitetene og holder høyt tempo ustanselig bortsett fra en liten matpause i grillhytta.

I grillhytta står for anledningen Kåre Pye, tidligere speider, og griller hundrevis av pølser. Kåre forteller at noen har klart å spise ni pølser.

–Svin eller kylling? Brød eller lompe? Ketsjup ved døra!

[email protected]