Hjem Nyheter Et kapell på dugnad

Et kapell på dugnad

Takket være en ivrig komité har Tangen kapell som ble tegnet av Halvor Heyerdahl i 1876 fått en sårt tiltrengt restaurering de siste seks årene. Med hjelp av innsamlede midler på nærmere en million kroner gitt av privatpersoner, bedrifter og stiftelser er alle kapellets yttervegger pusset opp og bygget er drenert utvendig for å sikre mot råte- og fuktskader.

–Det var sogneprest Pedro som i sin tid fikk stoppet rivningen av kapellet. Og etter at Riksantikvaren kom inn i bildet så ble det bekreftet at kapellet er et kulturminne og er bevaringsverdig, og at det derfor ikke kan rives, forteller medlem i kapellkomiteen, Jorunn Wiik.

Stort prosjekt

Restaureringsarbeidet hittil har vært omfattende skal vi tro kapellkomité medlemmene, Jorunn Wiik og Eva Stabæk.

–Det gamle tregulvet var råttent og var blitt oppgradert med varme i gulvet og nye fliser. Og før restaureringsarbeidet i regi av kommunen for syv år siden ble lagt på is ble også skifertaket på selve kapellet restaurert, opplyser Jorunn Wiik.

Da restaureringsarbeidet stoppet opp kom kapellkomiteen inn i bildet, en komité som består av Jorunn Wiik, Eva Stabæk, Siv Nordmark, Rigmor Eriksen, Kristin Kongsvoll, Rolf Ødegaard og Alexander Glestad.

–Jorunn og jeg satt i menighetskomiteen i Tangen menighet og fant ut at vi var nødt til å ta noen grep. Etter en opprydning innvendig startet kronerullingen for å samle inn midler til restaurering med god hjelp av bedrifter på Tangen, forteller Eva Stabæk.

–Bedriftene ga oss nok midler til å starte restaureringsarbeidet av den delen av taket, som da vi kom inn i bildet, kun var dekket med plast.  Vi fikk lagt sink på taket over katafalkdelen og prestens rom og der kom nye takrenner rundt på hele bygget. Et tett tak er et bra utgangspunkt for videre arbeid, sier Jorunn Wiik, som også er aktiv i Fortidsminneforeningen.

Kulturelle innslag

I løpet av året arrangeres det to kulturelle innslag i Tangen kapell hvor billettinntektene går uavkortet til kapellkomiteens restaureringsarbeid.  

–Kulturinnslagene starter vi umiddelbart etter at vi hadde ryddet kapellet for skrot og hevet ut to orgler, forteller komité medlemmene.

Onsdag 4. desember inviterer kapellkomiteen til julearrangement i Tangen kapell.

–Denne kvelden er det rom for både juletre, julesang og foredrag med Tom Brenne som skal fortelle om de gamle juleheftene som har fått en renessanse.

–Rolf Ødegård kommer og leder julesangen. Og vi serverer kaffe, gløgg og julekaker, frister Eva Stabæk.

Påskjønnelse

Hvert år deler Buskerud fylkeskommune ut en bevaringspris.

–Vi lå godt an til å motta bevaringsprisen i år, men på grunn av et annet kapell vant prisen i fjor så nådde vi ikke helt opp. Vi mottok ent bevaringsdiplom fra fylket.

Det har også vanket diplom fra Selskabet til Drammens Forskjønnelse og Gavn.

–Selskabet henvendte seg til oss med tanke på at de ønsket å støtte oss for det flotte arbeidet som vi har lagt gjort. Av midlene vi fikk så har vi fått laget nye spir og laget nye stukkaturer på søylene utvendig, opplyser Jorunn Wiik.

En million

I løpet av restaureringsperioden har kapellkomiteen mottatt midler fra Lychefondet, Einar Juuls legat, Sparebanken Øst, Stiftelsen UNI, samt andre sparebanker.

–Vi har nesten klart å samle inn en million kroner og alt har godt med til restaureringsarbeidet, sier Jorunn Wiik.

–Under hele prosessen har vi vært innstilt på å se hvor muligheten ligger i forhold til hvor vi kan søke om midler, tilføyer Eva Stabæk.

Koleraofre 

En koleraepidemi rammet Drammen hardt i 1830 og 1850. Personene som døde som følge av epidemien ligger gravlagt på Tangen kirkegård.

–Vi har nå fått opp et skilt ved stedet hvor ofrene angivelig skal ligge gravlagt på det såkalte Kolera støkket, forteller Stabæk.

Da Tangen kapell i dag fremstår som bevaringsverdig vil et blått skilt gitt av Drammen Historielag komme opp på veggen om kort tid. De siste årene har kapellet også blitt brukt til barnedåper, gudstjenester og før jul arrangeres det første bryllupet.

–Kapellet rommer 50 til 60 personer. Og nå er målet å beholde og restaurere de gamle benkene. Vi kommer også til å søke om mer midler til å renovere innvendig også, avrunder kapell komitémedlemmene, Jorunn Wiik og Eva Stabæk.

[email protected]