Hjem Kultur Europareise i Buskerud Kunstsenter

Europareise i Buskerud Kunstsenter

I utstillingen Walking Through viser hun 18 fargefotografier, en skulptur og video. Bakgrunnen for utstillingen er reiser til Europa og USA de siste tre årene der Andersen har jobbet med stemninger i et Europa sterkt preget av at fellesskapstanken står for fall og hvor skillet mellom fattig og rik vokser og den eksistensielle ensomheten som finnes i alt og alle blir tydelig i en verden i oppløsning. 

Godt kjent i Norge

Signe Marie Andersen er utdannet i fotografi ved Kunsthøgskolen i Bergen. Andersen har stilt ut bredt i Norge og i utlandet, med separatutstillinger ved institusjoner som Tromsø Kunstforening, Hordaland Kunstsenter og Skien Kunstforening. Arbeidene hennes er innkjøpt av blant annet Nasjonalmuseet og Norsk kulturråd. Andersen er tilknyttet Galleri Riis i Oslo.

I arbeidet med utstillingen har Andersen søkt scener og mennesker som kan formidle stemninger som er en del av vår samtid, og den eksistensielle ensomheten som finnes i alt og alle. Flere av fotografiene tar utgangspunkt i reiser Andersen har gjort i en rekke ulike byer og steder rundt i Europa og USA gjennom de siste tre årene. Der har hun oppsøkt offentlige steder hvor mennesker ofte oppholder seg og hvor en slags dramaturgi utspiller seg. I et Europa sterkt preget av polarisering, ensretting og at felleskapstanken står for fall, er både menneskene og stedene Andersen har fotografert, påvirket av dette.

Iscenesatte bilder

Signe Marie Andersen er kjent for sine iscenesatte fotografier. Iscenesettelsen fungerer som metode der bildene er tenkte scener, et utdrag fra en historie eller filmstills. I arbeidet med denne utstillingen har hun imidlertid lett etter motiver som allerede finnes. Hun kaller dette å jobbe utenfra og inn. Ved å oppdage og fange situasjoner i byrommet ønsker hun å fokusere på stemninger og tendenser i samtiden. Dette står i kontrast til klassisk iscenesatt fotografi der man jobber innenfra og ut, ved at fotografen selv iscenesetter motivet.

– Jeg har forsøkt å finne scener og mennesker som interesserer meg. Jeg vandrer rundt i byrommet og venter på scener, jeg går til barer, kaféer, hoteller, parker, togstasjoner og andre steder der mennesker oppholder seg. Det er tiden, det å vente, som gjør at det sceniske oppstår. Å være på rett sted til rett tid, over tid. Jeg er spesielt interessert i de øyeblikkene eller de opplevelsene hvor den uformidlede virkeligheten og det sceniske møtes. Jeg leter etter situasjoner og mennesker som kan formidle de stemninger jeg opplever som en del av vår samtid. Jeg forsøker å sette det inn i en undersøkende samtidskontekst, samtidig som jeg vil bevarer det sceniske språket, sier fotografen selv.

Andersens nye fotobok Visitors (2019) vil også være tilgjengelig på utstillingen. Flere av bildene i utstillingen er presentert i boken, samt en tekst av forfatteren Arne Lygre. 

[email protected]