Hjem Nyheter Færre konkurser i juni

Færre konkurser i juni

Per Ivar Kristiansen, salgsdirektør i Experian, sier at det var en nedgang på 15,9 prosent i antall konkurser i april og ned 11 prosent i mai sammenlignet med samme måned i 2019.

– Dessverre er det gode grunner til å tro at vi vil se en økning i antall konkurser i juli og august, da mange bedrifter har likviditetsproblemer samtidig som Covid-19 bidrar til lavere investeringsvilje, sier han.

– Dersom vi skal trekke frem noe positivt er det at vi ikke er på et normalt konkursnivå. Myndigheter og private kreditorer er fleksible, og finner derfor gode løsninger for gjeldstunge bedrifter. I tillegg har tiltakspakkene gitt effekt. Det at mange beholder jobbene sine bidrar til å opprettholde kjøpekraft og etterspørsel, som igjen er positivt for næringslivet og økonomien, legger han til.

Beinhardt for overnattings- og serveringsbransjen

Ikke overraskende viser Experian-tallene at pandemien går hardt utover overnattings- og serveringsbransjen. I mai så vi en oppgang i antall konkurser på 157 prosent, mens tilsvarende tall for juni er på 53,8 prosent. Hittil i år er antall konkurser opp 28,5 prosent.

– Dette er utvilsomt en bransje som sliter, og som fortsatt går svært usikre tider i møte. Det er fortsatt svært uvisst hvor lenge krisen drar ut i tid, og når man kan forvente normal reisevirksomhet, sier Per Ivar Kristiansen.

Nedgang for varehandelen- og bygg- og anlegg

Sammenlignet med juni i fjor, har det i juni vært en nedgang i antall konkurser i varehandelen på 15,6 prosent. Totalt gikk 54 bedrifter konkurs. I bygg- og anleggsbransjen har det vært en nedgang i antall konkurser i samme periode på hele 37,1 prosent, med 56 konkurser.

– I varehandelen ser vi store forskjeller, da noen opplever økt etterspørsel mens andre opplever lavere aktivitetsnivå. Når det gjelder bygg- og anlegg er dette en bransje det blir spennende å følge fremover, da mye avgjøres av hvor mange nye prosjekter som iverksettes, sier Per Ivar Kristiansen.

Økning i antall nyregistreringer

Antall nyregistrerte aksjeselskap økte i juni med 17,6 prosent. Totalt ble det registrert 2598 nye bedrifter, hvilket er 690 flere enn i mai.

– Det er spennende å se at det etableres mange nye bedrifter. Det er tydelig at mange ser nye forretningsmuligheter i vanskelige tider, sier Per Ivar Kristiansen.

Flest konkurser i Oslo

71 bedrifter måtte sette kroken på døra i Oslo i juni, mens tilsvarende tall for Viken er 63. Kommunene som opplevde en økning i juni er Nordland og Vestfold og Telemark med respektive 55,6 og 10,5 prosent.

[email protected]