Hjem Nyheter Rian (18) valgt inn i ungdoms-panel – vil forebygge fattigdom

Rian (18) valgt inn i ungdoms-panel – vil forebygge fattigdom

Rian Adam Sadiq

Rian Adam Sadiq sitter allerede som medlem av ungdomsrådet i Drammen kommune og det ble inngangen til Barne- og familiedepartementet sitt ungdomspanel. Med seg har han Victoria Bjørnstad fra Svelvik som varamedlem.

Det var en lang søknadsprosess som Sadiq kom gjennom.

Jeg tror at grunnen til at jeg ble valgt var at jeg skrev i søknaden at mamma har vært alenemor lenge og klart å forsørge meg så bra så lenge. Jeg skrev også at familien vår var blant de første pakistanerne som kom til Norge, og at jeg også kan komme med innspill siden bestefar kom til Norge uten noen ting, og klarte seg veldig fint økonomisk. Bestefar startet med blanke ark i et nytt land uten noen som helst nettverk, forteller Sadiq.

Ønsker å bedre levekår

Grunnen til at jeg er med i ungdomspanelet er fordi jeg ønsker å bidra med å forebygge fattigdom i lavinntektsfamilier, sier han.

Ifølge Sadiq er fattigdom et veldig stort problem, og Drammen kommune er øverst på alle skalaer i målt fattigdom.

Dette kom fram i barne-, ungdoms- og familiedepartementets siste tall på barnefattigdom i Norge. Drammen troner høyest med 18,6 prosent av alle barn som vokser opp i lavinntektsfamilier. Landsgjennomsnittet er på 10,7 prosent. 

Vi skal ta over 

For Sadiq er bakgrunnen viktig og han ønsker å gjøre en forskjell i samfunnet.

–Det er jo vi ungdommene som skal ta over etter hvert og derfor er det viktig at vi engasjerer oss, sier han.

Les også: Om press, valg og forventninger

I år har de hatt et introduksjonsmøte i Barne- og familiedepartementet, men nå er selvsagt møtene utsatt på grunn av koronapandemien.

Men i det første møtet har de allerede diskutert om fritidsklubber burde bli lovpålagt slik at alle har et trygt sted å kunne gå til og henge.

Hjertesak

Hva ønsker du å oppnå?

Drømmen er å bli kvitt all fattigdom, men jeg vet ikke helt hvor realistisk det er akkurat nå. Det hadde vært veldig fint å få prosenten på hvor mange barn som opplever at de er fattige ned. Om en generasjon eller to har vi så gode ordninger og så godt støttesystem at fattigdom ikke er et stort problem, sier han.

Les også: Fjells omdømme bedret – Les rapporten her

Sadiq oppfordrer alle til å snakke mer om fattigdom generelt, for det er vanligere enn man tror.