Hjem Nyheter Fem nye koronasmittede i Drammen

Fem nye koronasmittede i Drammen

Det er påvist fem nye tilfeller av koronasmitte i Drammen kommune siste døgn, 28. september. To av dem som har fått påvist smitte har vært på reise i utlandet. De resterende tre er tidligere nærkontakter.

Siden begynnelsen av mars er det nå 300 personer i Drammen kommune som har fått påvist koronasmitte.

I går, søndag 27. september, fikk to personer bosatt i Drammen påvist koronasmitte. De er begge nærkontakt av tidligere kjent tilfelle.

En av dem som har fått påvist koronasmitte er ansatt i hjemmetjenesten Marienlyst. Som en følge av dette er 17 brukere og fem ansatte i karantene. Brukerne følges opp i tråd med gjeldende rutine, inkludert testing.

Lørdag 26. september var det påvist hele 12 nye tilfeller av koronasmitte hos personer bosatt i Drammen. Hos fire personer er det ikke fastslått sikker smittevei, mens åtte personer er nærkontakter av tidligere påviste tilfeller. Smittesporingsarbeidet foregår fortsatt.

Oversiktlig situasjon

– Vi vurderer fortsatt situasjonen som oversiktlig, for det er et begrenset antall klynger av smitte. Imidlertid har oppfølgingen av nærkontakter endret seg de siste ukene. Det var en stund hovedsakelig personer i innreisekarantene som fikk påvist smitte, og da var det få nærkontakter og nokså begrenset kontakt. Når smitte har skjedd uten reise, betyr det at man har levd som normalt. Da blir det mange flere nærkontakter, og vi ser at det er en god del av nærkontaktene som er blitt smittet, særlig de tetteste nærkontaktene, sier kommuneoverlege John David Johannessen.

– Tilfellene som er påvist på skolene er imidlertid av en annen karakter. Per nå er det ikke påvist at smitte har skjedd på skoler i Drammen. Dette er gledelig, men selvsagt ingen garanti mot at det kan skje senere, kommenterer kommuneoverlegen.

Få til sykehus

Etter sommeren har det vært få av de smittede som har hatt behov for sykehusbehandling. Folkehelseinstituttet har redegjort for at det skyldes flere faktorer. Når mange lar seg teste vil vi påvise en større andel av koronatilfellene, så andelen av de med påvist smitte som har alvorlig forløp vil da bli lavere. Det betyr ikke at viruset har blitt mindre alvorlig. En annen faktor FHI påpeker er at det nå er særlig yngre aldersgrupper som er smittet. Erfaringene fra andre europeiske land tidligere i høst, er at det går omtrent tre–fire uker fra smitten øker i de yngre aldersgruppene, til smitten når personer i risikogruppene og det igjen blir flere som får alvorlig forløp av covid-19.

– Det er de enkle tiltakene som hjelper oss best nå, fortsetter Johannessen. Vern de som har risiko for alvorlig forløp. Det gjør vi ved å holde oss hjemme – og la oss teste raskt – når vi er syke, ved å utøve god hygiene, og ved å holde minst én meters avstand til dem som ikke er våre nærmeste. Vi må også begrense hvor mange personer vi omgås, for jo flere vi møter jo større er risikoen for å bli utsatt for smitte.

I forbindelse med smittesporingsarbeidet er det i helgen kommet frem at personer som har trent på treningssenteret Family Sports Club i Mjøndalen kan ha vært utsatt for smitte. Treningssenteret har i samarbeid med kommunen sendt varsel til personer som har vært tilstede i det aktuelle tidsrommet.

[email protected]