Hjem Arkiv Figurativ kunst i åsen

Figurativ kunst i åsen

Pustesirkel. Marianne Rudi Næss

Menneskekroppen er sentral i maleriene som Marianne Rudi Næss og Oddmund Raudberget presenterer i Åspaviljongen. En utstilling hvor akrylmaling møter oljemaling.  Og hvor to kunstnere i fellesskap ønsker å formidle stemning og komposisjoner gjennom sine bilder.

-Det er spennende å stille ut sammen med en så stor kunstgigant som det Oddmund er, forteller Marianne Rudi Næss.

BALLETTSKO: Er tittelen på et av de 20 bildene Oddmund Raudberget stiller ut i sommeren. FOTO: PRIVAT

Knottesko 

Mennesker som portrettes står dem nær i formidlingen, ifølge kunstnerne selv.

-Mange av bildene i utstillingen har bildekomposisjoner med menneskelige figurer og natur. Og under produksjonen er det derfor viktig at man liker de stedene man maler og at de har en historie, sier Raudberget som ofte henter inspirasjon fra nærmiljøet rundt atelieet på Vålerenga i Oslo.

Under et av sine mange restaurantbesøk på Vålerenga kom den 86 år gamle Raudberget i kontakt med en pensjonert brannmann som sitter i styret til historielaget i bydelen. Et møte som tok en overraskende vending da kunstneren fikk overlevert et par knottesko med røtter i Drammen.

-Knotteskoene er de første som er laget i Norge ved Juul Gundersen skofabrikk i Konnerudgata. Og  at skoene er brukt av Vålerengaspillere og andre klubber i Oslo er jo litt moro, sier Raudberget om historien bak bildet om knotteskoene.

Drammenspiker og selvportrett

Under et «Kunst rundt elva» arrangement kom Marianne Rudi Næss i kontakt med et par damer. Møtet endte opp med motivet «Drammenspiker» med broene i Drammen som bakgrunn. Næss er også kjent for sine naturlige aktmotiver, der modellene gjerne er venninner.

-Jeg skisserer og fotograferer, og gjør ofte om bakgrunnen og bekledning for å få riktig stemning. Mitt hovedverk «Pustesirkel» er et eksempel på figurkomposisjon. Maleriet fanger et feminint fellesskap, ro og meditasjon, forteller hun.

For å presentere seg selv inn i bildene har drammenskunsterne et selvportrett hver seg i utstillingen i Åspaviljongen.

-Det er faktisk en gammel tradisjon å portrettere seg selv, eller å se seg selv. Alt vi holder på med springer ut fra oss selv og skaper uttrykket, forteller Rudi Næss.