Hjem Arkiv Fikk grøsninger av eget manus

Fikk grøsninger av eget manus

Arbeidsøkt i hengekøya for Kristine Storli Henningsen.

Kristine Storli Henningsen debuterte som forfatter i 2012 med «I skyggen av store trær». Hun har tidligere jobbet som journalist, spaltist og redaktør. I dag er Henningsen forfatter og rektor på Forfatterskolen. Huset på Åssiden er leid ut, og drammensforfatteren er for tiden bosatt i Córdoba med mann og tre barn.

I hennes ferske psykologiske thriller «Den som elsker deg høyt» – utgitt på Gyldendal forlag – er handlingen lagt til en spansk fjellandsby. En landsby som hovedpersonen Fie og hennes familie flytter til for å finne roen etter noen mørke år. Mens ektemannen Simon jobber som sjømann i Nordsjøen, skal Fie og sønnen Lukas etablere en ny tilværelse i det «ekte» Spania, en times kjøretur unna turistene på Solkysten. Kristine Storli Henningsen og hennes familie flyttet også fra Solkysten til fordel for den spanske fjellandsbyen Fuentes de Cesna.

-Hovedpersonen flytter fra Solkysten og opp i fjellene fordi hun misliker miljøet og kjeder seg fordi hun ikke er tilfreds med situasjon om at mennene jobber ute, mens kvinnene passer barn og hus. Og det at hun velger å flytte opp til fjellene er nok relatert til meg selv, forteller Kristine Storli Henningsen.

Kardemomme- og skrekk-by

Den bittelille fjellandsbyen, Fuentes de Cesna danner bakteppet i den avsonderte samfunnet der alle vet alt om alle i boka som ble lansert på Gyldendal 8. juni. Et sted som Henningsen har inngående kjennskap til.

-Jeg har selv bodd i Fuentes de Cesna i et halvt år. Et sted som var Kardemomme-by om dagen og litt skrekk-by om kvelden. Derfor fikk jeg inspirasjon til å skrive boka mens jeg var der, forteller hun og referer til klaustrofobiske opplevelser som eneste norske person.

-Mange hadde aldri sett andre enn de som allerede bodde i landsbyen og hadde knapt hørt noen snakke et annet språk. Innkjøpene ble gjort i nærbutikken og enkelte hadde kanskje vært en og annen gang nede i en av de mindre by i provinsen, sier hun om det som er hentet fra hennes eget liv i den psykologiske thrilleren.

Boka er basert på sterke kvinnekarakterer, ifølge forfatteren.

-På et mindre sted så kan man finne karakterer som inspirerer, men selve historien med kvinnen som tar livet av seg dagen før terminen og plottet er hentet fra fantasien, forsikrer Henningsen.

Thrillerdronning

I Dagbladet fikk Kristine Storli Henningsen en fem-er for sin ferske thriller «Den som elsker deg høyt». En anerkjennelse hun setter stor pris på.

-Jeg er veldig spent på fortsettelsen. For jeg vil jo bli den nye thrillerdronningen, sier hun.

Og selv om boka er en form for mysterium-krim, så er forfatteren mer opptatt av uhyggen og det som står skrevet mellom linjene.

-Å gå rundt i gatene i Fuentes de Cesna var en gavepakke i seg selv med en kirke, en bar og en «tonto», «skrulling» på norsk. Og høre at det rasler i kjettinger og bjeff fra fjellene er bare å bruke for å skape en uhyggelig stemning og kanalisere ut, forteller Henningsen.

TRENT BAYLISS

Vettskremt

Planen er å skrive en trilogi innen psykologisk thriller hvor den neste boka er fra Panama. Et sted familien Henningsen bodde i ett år mens barna var små.

-Det er mulig at det også kommer en bok fra en annen verdensdel før Panama-utgivelsen, sier hun og røper at hun har to skriveprosjekter om dagen – en humoristisk og en kjærlighetsthriller.

-Jeg kan ikke forholde meg til et manuskript av gangen da jeg er avhengig av variasjon mellom det skumle og det morsomme.

Under skrivingen av «Den som elsker deg høyt» hendte det at hun ble skremt.

-Når jeg klarer å skrive så jeg skremmer meg selv. Da er det bra, konkluderer Henningsen.

Stemmene som hovedpersonen i boka hører gjennom veggen er noe forfatteren selv har innbilt seg.

-Situasjonen er relatert fra episoder fra det kummerlige badet i huset som vi bodde i Fuentes de Cesna. Det var faktisk så skummelt at jeg begynte å grue meg til å bade i redsel for å høre stemmen. Og jeg forsøkte å fortelle meg selv at det var bare fantasi. Og den følelsen med skumle lyder har jeg tatt med meg inn i boka, forteller Kristine Storli Henningsen.

Spansk fjellandsby

De fem siste årene har Kristine Storli Henningsen, mann og tre barn bodd i Spania. De siste i den andalusiske provinsbyen Priego de Cordoba, som ligger en times tid med bil utenfor Cordoba. Mens ungene går på den spanske lokalskolen skriver forfatteren manus på formiddagen. På ettermiddagen og kvelden jobber hun med forfatterskolen som hun driver sammen med ektemannen, Sven Inge. På nyåret er planen å flytte tilbake til Drammen. Og på spørsmål om hvor hun skriver best er svaret: «Når jeg er i bevegelse».

red@byavisadrammen.no