Hjem Nyheter Filmutdannelsen begynte i barndommen

Filmutdannelsen begynte i barndommen

– Det var veldig gøy å vinne på Den Norske Filmfestivalen i Haugesund, sier Mirjam.

Mirjam (22) er halvt islandsk og halvt albansk, og er oppvokst i Drammen, men flyttet til Oslo i 2017 da hun skulle studere film på Westerdals Oslo Act.

Nå er hun nyutdannet filmregissør og vinner av Next Nordic Generation.

Inspirert av far 

– Jeg ble vokst opp med film i tidlig alder på grunn av min filminteresserte far. Han har vært som en egen filmskole før jeg valgte å studere det, forteller hun.

Og legger til at begge foreldrene hennes er veldig kunstneriske, så det å gå inn for et ubeskyttet yrke har aldri vært et problem for dem.

Vant pris

Ti eksamensfilmer fra de nordiske filmskolene ble vist i dette programmet. Vinneren får 10.000 kroner, sponset av SF Studios Norge.

Juryen besto av produsent Gary Cranner, produsent Elisa Pirir, og tidligere programsjef i den norske filmfestivalen, Håkon Skogrand.

Vinneren ble Tape, regissert av Mirjam Thorkelsdottir. Hun ble uteksaminert fra Westerdals.

I juryens begrunnelse står det:

«Vinneren av årets Next Nordic Generation er en film som viser hvordan lidenskap kan overta et ungt liv. I en film som viser en uvanlig modenhet, har filmskaperen levert noe rått og ekte og bevist at hun har en sterk og original stemme. På et begrenset budsjett har manusforfatteren/regissøren levert en visuelt kompleks film og frembrakt fantastiske prestasjoner fra skuespillerne sine. Filmen sjonglerer elegant med temaer om seksualitet, forelskelse og vennskap, og utvikler seg til en voyeur-drevet fortelling om sjalusi med et fornøyelig, dramatisk vendepunkt. Historien og den filmatiske utførelsen jobber sammen for å skape et verk som resonnerer med publikum, og juryen håper at energien som vises i denne produksjonen er representativ for hva filmskaperen kan oppnå i fremtiden.»

– Avgangsfilmen min «Tape» er en film jeg har brukt et helt år på å lage, så det har på en måte vært babyen min hele veien. Det er noe skummelt men spennende å vise den til et fremmed publikum, men utrolig givende også. Jeg er veldig stolt over alle jeg har jobbet med på denne reisen, sier Mirjam.

Hun er både regissør og manusforfatter for filmen. Bildet av filmen Tape. Foto: Privat

Bruker seg selv 

«Tape» er et realistisk drama om den impulsive Sara (24) og hennes forhold til bestevenninnen Cecilie (24). Deres vennskap tar en dramatisk vending etter en kveld de blir fulle sammen. Sara får vite hemmeligheter Cecilie forteller henne, og har vanskelig for å forstå hva som er sant og ikke.

Filmen utforsker tematikk som egoisme og sjalusi.

– Hovedkarakteren er delvis basert på meg selv og mine handlinger, men jeg føler at når man skal lage filmer om noe man kjenner til så er det viktig å ta en «fraskrivelse» fra det slik at du kan se filmen fra utsiden. Filmen tar for seg Sara som er impulsiv og handler uten å tenke over konsekvensene. Hun er instinktdrevet, forteller Mirjam.

Grunnen til at hun ville lage en slik karakter er at hun savner å se slike kvinnelige portretter i Norsk film.

– Da jeg lagde filmen var jeg fast bestemt på at man ikke måtte like eller ha forståelse om karakteren, men heller ha sympati for henne når hun mister det viktigste i livet hennes. Mennesker er ikke bare gode eller onde, noe jeg ville få frem i denne filmen. Alle er på en vis i «gråsonen». Jeg ønsket å lage noe ekte som folk kan kjenne seg selv i, sier Mirjam.

Planen hennes videre er å fortsette å jobbe med film, på andre og egne prosjekter. Akkurat nå har hun en tv-serie idé og noen kortfilm ideer som hun ønsker å fortsette å skrive på.

– Jeg gleder meg til å finne ut av hva mer jeg kan lære av fremtiden og fortsette å fortelle historier jeg føler er viktige å belyse, sier hun.

[email protected]